Mondfase ET-0

Tandartspraktijk MOOI Mondzorg werkt met een concept dat een plan biedt voor iedere mond- en levensfase. Deze pagina gaat over de goede mond (ET-0).

tandarts winschoten tanden en kiezen

Sterk, gezond en mooi

Een goede mond is sterk, gezond en mooi. U kunt op uw gebit vertrouwen en ondervindt geen sociale hinder ten gevolge van uw mond. Dit is in tegenstelling tot ET-1 en ET-2, waarbij er wèl sprake is van problemen. Het is belangrijk dat we uw mond in mondfase ET-0 houden. Dat kunnen we bereiken met periodieke controles, preventie en eventueel gerichte behandelingen ten behoeve van een verbetering. 

Periodieke controle

Tijdens de controle let ik op een aantal zaken. Ik kijk naar de verzorging van de tanden en kiezen, de gezondheid van het tandvlees, de ontwikkeling van gaatjes en naar tandslijtage. Ook beoordeel ik de wangen en de tong. En tot slot beoordeel ik de oude vullingen. 

Verzorging

Het eerste aandachtspunt is verzorging. Ik geef aan of de verzorging goed is of verbeterd kan worden. Indien nodig kan ik gerichte instructie geven. 

Mondverzorging

Tandvleesontsteking

Het tweede aandachtspunt is tandvleesontsteking. Uw tandvlees krijgt een score: parodontaal periodieke screenings score. Naar aanleiding van deze score kunnen we u informeren over de gezondheid van het tandvlees. We vinden het van belang om juist hierop te letten, omdat er belangrijke relaties bestaan tussen de gezondheid van het tandvlees en de algemene gezondheid.

Tandvleesontsteking

Ontwikkeling cariës (gaatjes)

Het derde aandachtspunt is de ontwikkeling van nieuwe gaatjes. De meeste oppervlakten kan ik beoordelen met het blote oog en met sonde. Om de plekken tussen de tanden en kiezen te beoordelen (waar floss doorheen gaat), maar ik controle foto’s. 

Controle foto’s

Afhankelijk van het risico op de ontwikkeling van nieuwe gaatjes of tandvleesproblemen maken we, met uw toestemming, eens in de 2 tot 4 jaar nieuwe controle foto’s.

Cariës

Slijtage

Het vierde aandachtspunt is slijtage. Bij slijtage is het glazuur van meerdere tanden en kiezen verloren gegaan. Slijtage is een gevolg van tandenknarsen. Het glazuur kan ook verdwijnen door zure dranken. Dat heet erosie. De behandeling van slijtage en erosie is vergelijkbaar. 

Slijtage

Oude vullingen

Mogelijk heeft u in uw gebit al diverse gaatjes gehad die hersteld zijn met een vulling. Het is belangrijk om deze vullingen te beoordelen, omdat een vulling gemiddeld slechts 5 jaar mee gaat. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ik beoordeel de vulling onder andere op vorm, aansluiting, kleur en sterkte. 

Als een tand of kies erg veel vulling heeft, kan het verstandig zijn om een kroon te plaatsen.

Kroon

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor personen die een QR informatie kaart hebben ontvangen in de praktijk van MOOI Mondzorg.