Immediaat prothese bij MOOI Mondzorg

> Volledige Prothese

MOOI Mondzorg streeft naar een mond die goed is in iedere mond- en levensfase. In sommige gevallen betekent dat de stap wordt gezet naar een kunstgebit. Een grote en ingrijpende verandering, die kan bijdragen aan het herstellen van belangrijke mondwaarden, zoals gezondheid, functie en esthetiek. 

Wat is een immediaat prothese

Een kunstgebit dat geplaatst wordt ná het trekken van eigen tanden en kiezen. Het wordt ook wel een noodprothese genoemd. 

Wanneer een immediaat prothese

Als de eigen tanden en kiezen erg slecht geworden zijn en niet meer te herstellen. Uw mond gaat van een mondfase met eigen tanden en kiezen naar mondfase zonder tanden en kiezen.

Alternatieven

Een alternatieve mogelijkheid is het renoveren van het gebit: het herstellen van de eigen tanden en kiezen en gezond maken van omringende weefsels, zoals  het tandvlees.

De keuze voor een noodprothese kan gemaakt worden, wanneer renoveren (bijna) niet meer mogelijk is of wanneer de prognose van het gebit ná herstel alsnog slecht is. 

Grote verandering

De overgang van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit is een zeer grote verandering. Onderschat dat niet. U zult opnieuw moeten leren eten. Ook het spreken zal aanvankelijk wennen zijn.  De eerste weken gaan vaak gepaard met pijn. Het niet lekker zitten van de prothese is eerder regel dan uitzondering. Van belang is om de prothese te blijven dragen!

Hoe gaat het proces

Eerst zijn er voorbereidingen nodig, zoals afdrukken maken en een beetregistratie. Dan kan de prothese gemaakt worden in een tandtechnisch laboratorium. Soms is het nodig om in de aanloopfase al enkele kiezen te trekken. Dan volgt de afspraak waar de eigen tanden en kiezen eruit worden gehaald en de prothese direct wordt geplaatst.

Pijn

De eerste dagen tot weken kan de mond pijnlijk zijn. Overleg met de tandarts over eventuele pijnstilling. Een laagje tandpasta aan de binnenzijde van de prothese kan een pijn verlichtend effect geven.

Soms drukt de prothese te hard op het tandvlees. Dit kan erg pijnlijk zijn. Dan moet de prothese bijgeslepen worden op die plek waar die drukt. 

Nazorg

De eerste 24 uur houdt u de prothese in uw mond. Als u deze eruit haalt, kunt u die er niet meer goed in krijgen. Het is belangrijk voor de genezing van de wondjes dat de prothese blijft zitten. Een dag later komt u terug bij de tandarts voor het verlenen van nazorg.

Eten en drinken

Ik adviseer om voorafgaand aan de behandeling voldoende te eten en drinken. Haal vast voldoende zacht voedsel in huis, zoals soep of puree. Daarna bouwt u het normale eten weer op naar geleide van de mogelijkheden. Dit kan enkele weken duren. Het afbijten van hard of taai voedsel zal niet lukken of lastig blijven. 

Schoonmaken van de prothese

U maakt de prothese schoon met water en een prothese borstel. Doe dit dagelijks na iedere maaltijd en voor het slapen gaan. Ik adviseer om ’s nachts de prothese niet te dragen.

Complicaties

  • Nabloeding: Een geringe hoeveelheid bloed in het speeksel is normaal op de eerste dag. 
  • Pijn: Een pijnlijke mond is normaal in de eerste week.
  • Drukplekken: In de eerste vier week zijn drukplekken normaal. Dit zijn plekjes waar de prothese te hard op het tandvlees drukt. Ná vier weken kunnen drukplekjes incidenteel opnieuw ontstaan.
  • Niet passen van de prothese: De geschatte kans hierop in het eerste half jaar is 50%. 

Kleefpasta

Vanwege de grote verandering in uw mond, na het trekken en door het slinken, kan de prothese de eerste maanden matig tot slecht zitten. Het gebruik van kleefpasta kan dan aangenaam zijn. 

Slinken van de kaken

Soms slinken de kaken na het trekken van tanden of kiezen. Dan kan de prothese te los gaan zitten. Als dat gebeurt maken we een nieuwe laag in de prothese.

Nieuwe prothese

Na 1 jaar wordt de immediaat prothese beoordeelt. Als die niet meer goed is kan deze worden vervangen door een nieuwe prothese.

Kosten

De kosten zijn sterk afhankelijk van de uitgangssituatie. Vraag daarom een offerte aan bij uw behandelaar. Overleg de kosten met uw verzekeraar, zodat u weet wat er vergoed wordt. 

Akkoord

Bespreek samen met uw behandelaar wat het beste bij u past. Met het onderstaande contactformulier kunt u uw akkoord geven voor de behandeling. U behoud ná het verlenen van uw akkoord de mogelijkheid om van behandelen af te zien. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor de ontvanger van een QR informatie kaart in de praktijk van MOOI Mondzorg.