Gaatjes en vullingen

Cariës is het woord dat tandartsen gebruiken voor tandbederf, oftewel gaatjes. Een gaatje in een tand of kies maakt een kies zwak en breekbaar en kan uiteindelijk leiden tot een pijnlijke en ontstoken kies. Daarom worden gaatjes behandeld.

Wereldwijd is cariës één van de meest voorkomende ziekten. Om te voorkomen dat tanden en of kiezen verloren gaan door cariës wordt er in Nederland gescreend. Dat doen tandartsen met de periodieke controle en met periodieke röntgenfoto’s. 

Een tand of kies met een gaatje wordt hersteld met een vulling. Eerst wordt het gaatje uitgeboord, en daarna plaatst de tandarts een vulling in de kies. In de tandartspraktijk is dit één van de meest voorkomende behandelingen. 

Deze video op Youtube laat u zien hoe een gaatje wordt behandeld.

Napijn

Napijn na het maken van een vulling is normaal. Dit duurt meestal enkele dagen. Bij een klein percentage vullingen kan (lichte) napijn weken tot maanden aanhouden.

Complicaties

Bij het maken van een vulling kunnen er complicaties optreden. Dit gebeurt gelukkig niet vaak. 

  • Het gaatje blijkt te diep. Er is mogelijk een wortelkanaalbehandeling nodig. 
  • Het gaatje blijkt te groot. Er is mogelijk een kroon nodig.
  • Het gaatje is te groot. Het herstellen van de tand of kies is niet meer mogelijk. 

Alternatieven

  • Als de vulling groot is kan een tand of kies hersteld worden met een kroon. 
  • Als een gaatje oppervlakkig is kan het soms hersteld worden met moderne infiltratietechnieken.
  • Bij kinderen worden gaatjes niet altijd gevuld, maar behandeld met speciale fluoride in combinatie met instructies voor thuis. 

Akkoord

Het herstellen van één of twee gaatjes of de reparatie van een tand of kies met een vulling is een veel voorkomende behandeling. Daarom is het geven van expliciete toestemming niet nodig.

Als het om vijf vullingen of meer gaat vragen we wel om uw toestemming. 

Bespreek samen met uw behandelaar wat het beste bij u past. Klik op onderstaande knop om het akoordformulier in te vullen. U behoud ná het verlenen van uw akkoord de mogelijkheid om van behandelen af te zien. 

Kosten

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over uw behandeling? Of wilt u meer weten over de kosten van de behandeling? Vul dan het onderstaande contactformulier in. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor personen die een QR informatie kaart hebben ontvangen in de praktijk MOOI Mondzorg Oost-Groningen