Peri-implantitis bij MOOI Mondzorg

Bij MOOI Mondzorg streven we naar een goed gebit in iedere mond- en levensfase. Peri-implantitis vormt een risico voor het behouden van een goede mond. Op deze pagina leest u meer over wat per-implantitis is en wat u eraan kunt doen.

Wat is peri-implantitis

Peri-implantitis is een ontsteking van het weefsel dat zich rond een implantaat bevindt. Dat weefsel bestaat uit tandvlees en uit bot. Als dat weefsel ontstoken is ontstaat er ruimte tussen het weefsel en het implantaat. Ontstoken weefsel rondom een implantaat vormt een bedreiging en kan uiteindelijk leiden tot losgaan van het implantaat.

Oorzaak

Peri-implantitis is een vorm van tandvlees ontsteking. Dat betekent dat de oorzaak ervan vergelijkbaar is met normale tandvleesontsteking. Factoren die een belangrijke rol spelen zijn mondverzorging, roken, vatbaarheid voor tandvleesontsteking en overbelasting van het implantaat. 

Screenen

Peri-implantitis komt vaker voor dan wordt gedacht. Sommige onderzoeken tonen dit aan bij vier van de tien personen bij wie een implantaat is geplaatst (Het Kennisinstituut Mondzorg). Wanneer het tijdig wordt ontdekt kan er tijdig ingegrepen worden. Daarom wordt er periodiek gescreend. Dit gebeurd tegelijkertijd met de screening van het tandvlees tijdens het periodiek mondonderzoek. Aanvullend kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden. Op deze foto’s is te zien of er bot verloren is gegaan.

Behandeling

Behandeling van peri-implantitis is mogelijk. Hoe deze behandeling eruit ziet is afhankelijk van de ernst. Behandelmogelijkheden zijn:

  1. Gerichte preventieve adviezen, zoals rageren, het gebruik van een desinfecterend mondspoelmiddel of een desinfecterende gel.
  2. Regelmatige implantaatreiniging door een mondhygiënist of tandarts.
  3. Het verwijderen of vervangen van de structuur boven het implantaat (kroon, brug of steg).
  4. Implantaatreiniging onder direct zicht. Dat is een lokale operatieve ingreep met lokale verdoving. 
 
Resultaten
De prognose van het implantaat is afhankelijk van de mate van ontsteking. De behandeling is daar direct aan gerelateerd. De behandeling is erop gericht om meer schade te voorkomen. 

Niet behandelen

Niet behandelen van peri-implantitis kan uiteindelijk leiden tot losgaan van en verlies van het implantaat. Uw behandelaar kan u informeren over de ernst van de ontsteking en de noodzaak van behandeling. 

Toestemming

Bespreek samen met uw behandelaar wat het beste bij u past. Met het onderstaande contactformulier kunt u toestemming geven voor de behandeling. U behoud ná het verlenen van toestemming de mogelijkheid om van behandelen af te zien. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor de ontvanger van een QR informatie kaart in de praktijk van MOOI Mondzorg Oost-Groningen.