Partiële prothese bij MOOI Mondzorg

Bij MOOI Mondzorg streven we naar een gebit dat goed is in iedere mond- en levensfase. Wanneer er een een lege zone in de tandboog is kan ik dat voor u herstellen met een gedeeltelijke prothese. 

Wat is het

Een gedeeltelijke prothese is van toepassing als u eigen tanden en kiezen heeft, en ontbrekende tanden en kiezen wilt vervangen. Er zijn verschillende typen partiële prothese, zoals een frame, een flexplaatje en een plaatje. 

  • Een frame heeft een metalen basis, met daarop kunststof prothese elementen. Het metaal voelt in de regel aangenaam aan in de mond, omdat het niet heel erg dik is. Aan het frame zitten metalen armpjes, die zich vasthouden om andere tanden en kiezen. Dit kan bij voortanden zichtbaar zijn. 
  • Een flexplaatje is gemaakt van elastisch kunststof materiaal. Het is een uitneembare voorziening, met een roze basis en witte tanden en/of kiezen. Het wordt vaak toegepast als er meerdere tanden en/of kiezen ontbreken, aan zowel de linker als rechter kant. 
  • Een plaatje is een tijdelijke oplossing ter overbrugging naar een andere voorziening. 

Behandeling

De behandeling bestaat uit twee of drie afspraken. De eerste afspraak is voor happen en kleurbepalen. De tweede afspraak is voor het plaatsen van het plaatje. Soms is er een extra afspraak nodig voor aanvullende registraties.

Resultaat

Een partiële prothese draagt bij aan het herstel van kauwfunctie en esthetiek. 

complicaties

  • 50% ontwikkeld een drukplekje. Een plekje waar het tandvlees beschadigd raakt. Dit kan ik voor u corrigeren.
  • Ongeveer 5% van de personen die een partiële prothese krijgen kunnen hier helaas niet aan wennen. Redenen zijn onder andere een vol gevoel, niet vast genoeg of tè vast. Ik geef hier geen garantie op. 
  • Wanneer er een andere tand of kies verloren gaat, kan deze wèl worden bijgeplaatst aan een frame, maar niet worden bijgeplaatst aan het flexplaatje. 

Kosten

Afhankelijk van het type partiële prothese en het aantal tanden en kiezen variëren de kosten van 500 tot 1000 euro. Vraag om een individuele offerte aan de tandarts en overleg zelf de eventuele vergoeding met uw verzekeraar. 

Tarieven kunstgebitten

Alternatieven

Er zijn alternatieven voor een partiële prothese.

  • Vaste voorziening: brug
  • Vaste voorziening: implantaat
  • een uitneembare prothetische voorziening op implantaten, in combinatie met eigen tanden/kiezen. 
  • De situatie met ontbrekende tanden en kiezen accepteren.

Reiniging

De partiële prothese is uitneembaar en dient na iedere maaltijd te worden omgespoeld, net zoals het schoonspoelen van de mond met water. Drink bijvoorbeeld na iedere maaltijd een glas water, zonder partiële plaatprothese in de mond. 

Dente Dura – Tabletten. Te koop bij Dental Vision voor € 10,00. 

Dente Dura – Gel. Te koop bij Dental Vision voor € 3,50.

Dental Vision zit aan de Zeefbaan 16 te Winschoten. 

Akkoord

Bespreek samen met uw behandelaar wat het beste bij u past. Met het onderstaande contactformulier kunt u uw akkoord geven voor de behandeling. U behoud ná het verlenen van uw akkoord de mogelijkheid om van behandelen af te zien. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor de ontvanger van een QR informatie kaart in de praktijk van MOOI Mondzorg.

Akkoord behandeling

T-IPIS van MOOI Mondzorg

Met het invullen van dit formulier verleent u uw akkoord voor een besproken behandeling. U behoud ná het verlenen van uw akkoord de mogelijkheid om van behandelen af te zien.

Op de behandeling zijn algemene voorwaarden van de eigen tandartspraktijk van toepassing. 

Eerste wisselfase

De eerste wisselfase is rond het 6e levensjaar. Dit begint meestal met de middelste tandjes in de onderkaak. Achter de laatste melkkiesjes breken de eerste grote mensen kiezen door.

ET-2

Er is sprake van ernstige en/of uitgebreide problemen: meerdere elementen zijn aangetast of het kauwen wordt problematisch. Als er niks gedaan wordt zal het gebit verslechteren. 

Een vaste voorziening

U kunt een lege plek in de tandboog herstellen met een vaste voorziening. Dat is een brug of een implantaat.

Het volwassen gebit, met een uitneembare prothetische voorziening

Een lege ruimte kan hersteld worden met een uitneembare voorziening. Dat is een partiële plaatprothese, een flexibele plaat of een frame.

VP Een volledig kunstgebit

Als tanden en kiezen erg slecht geworden zijn kan de keuze gemaakt worden voor een volledig kunstgebit.

VP-i Een volledig kunstgebit op implantaten

Het komt voor dat een kunstgebit erg slecht functioneert. Dit kan leiden tot een ongezonde situatie en een grote hinder in het dagelijkse leven. 

Een kunstgebit op implantaten kan uitkomst bieden. Immers, goed en gezond kunnen eten is van groot belang.

Eerste tandjes

De eerste tandjes breken door 6 tot 12 maanden na de geboorte.

Melkgebit

Ons streven is een gezond kindergebit tot en met het 18e levensjaar. Hierbij laten we ons inspireren door het Nexo model. Het Nexo model leidt in Nederland tot 70% minder gaatjes (proefschrift dr. Vermaire).

Tweede wisselfase

De tweede wisselfase is tussen de leeftijd van 10 en 14 jaar. Bij ongeveer 25% van de kinderen loopt dit verstoord. 

De orthodontische fase

Met de leeftijd van 10-11 jaar komt uw kind in de tweede wisselfase. 

Orthodontie kan enorm bijdragen aan een levenslang gezond gebit en plezier van een mooie mond.

Het volledige volwassen gebit bij kinderen

Rond de leeftijd van 14 á 15 jaar is het volwassen gebit vrijwel volledig aanwezig en doorgebroken. Er volgen nog een paar veranderingen. Indien aanwezig kunnen de verstandskiezen nog doorbreken.

De leeftijd van verstandskiezen

Ongeveer 70% van de bevolking ontwikkelt verstandskiezen. Rond de leeftijd van 18 tot 24 jaar breken deze door. Vaak is er sprake van gebrek aan ruimte of een verkeerde richting van doorbreken.

ET-0

Een goede mond is sterk, gezond en mooi.

ET-1

Er is sprake van geringe of lokale problemen, zoals een gaatje, milde tandvleesontsteking of geringe slijtage van de tanden en kiezen.

Uw akkoord is ontvangen.

Een e-mail is ter bevestiging verzonden naar u en naar uw tandartspraktijk.

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren. Gaat u hier mee akkoord? Lees verder...

Inschrijven