Preventieve voorlichting en instructie van MOOI Mondzorg

Een goede mond begint met goed poetsen. Goed poetsen begint met aandacht en tijd. Zorg ervoor dat u de tanden en kiezen poetst in een vaste volgorde en poets ook goed over de randen met het tandvlees. Hoelang moet je poetsen dan? Twee maal drie minuten poetsen per dag is een goede richtlijn. 

Electrische borstel

Ik krijg vaak de vraag of een elektrische borstel beter is dan een normale borstel. Dat hangt ervan af. Een goede mondverzorging valt of staat met aandacht en tijd. Als dat er is, maakt een elektrische of gewone borstel niet uit. 

Aanvullend op het poetsen kunt u gebruik maken van floss, ragers, stokers of mondspoelmiddel. 

Ragers van G.U.M.

U kunt ragers gebruiken als u last heeft van bloedend tandvlees, ruimten tussen de tanden en/of kiezen of ernstige tandvleesonsteking. Bij ernstige tandvleesontsteking kunt u aanvullend een Perio-Aid chloorhexedine gel op de rager smeren. 

Mondwater

Voor een fris gevoel in de mond kunt u mondwater gebruiken. Het therapeutisch effect van mondwater is gering. Het belangrijkste is een goede mechanische reiniging (tandenborstel) van de tanden, kiezen, het tandvlees en de andere slijmvliezen. 

Suiker

Suiker is slecht voor het gebit. Dat weet iedereen. Maar suiker als energiebron is ook nodig. Hoe zit dat precies? 

Energie voor het lichaam komt uit onze voeding, zoals zetmeel, vetten en vrije suikers. Het zijn vooral de vrije suikers die slecht zijn voor het gebit. Deze worden namelijk gemakkelijk omgezet in zuren. Vrije suikers (sucrose) zitten in frisdrank, koek, gebak en suikerklontjes. Fruitsuiker (fructose) is ook een vrije suiker, maar dat is minder schadelijk voor tanden en kiezen. 

Een normale hoeveelheid inname van vrije suikers is ongeveer 50 gram per dag.  

Roken

Roken is slecht voor de gezondheid. Zo ook voor de mondgezondheid. Het veroorzaakt geen gaatjes, maar kan wel bijdragen aan ernstige tandvleesontsteking. 

Wilt u stoppen met roken? Consulteer uw huisarts, kijk op de website van Stivoro of schakel een coach in van Medipro.

Kauwgom

Het kauwen van kauwgom kan bijdragen aan de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvloed en het zelfreinigende vermogen van de mond. Let er wel op dat de kauwgom suikervrij is. Kauw kauwgom met mate, omdat het bij overmatig gebruik kaakgewrichtsklachten kan geven. 

Colgate Duraphat tandpasta

Wanneer uw gebit zeer gevoelig is voor de ontwikkeling van gaatjes kunt u eventueel gebruik maken van extra sterke tandpasta. Deze is alleen op recept bij de apotheek te verkrijgen. Vraag uw tandarts of dit eventueel iets voor u is. De tandarts geeft instructies voor gebruik hiervan. 

Video’s

Volwassene

Video: poetsen met een normale tandenborstel (Engels)

Video: elektrisch poetsen met een sonische of oscillerende borstel (Engels)

Video productkeuze: elektrisch poetsen met een sonische borstel.

Video: floss, ragers of stokers

Video : gebruik van ragers

Hulpbehoevend

Video: gebruik van waterpik

Eerste wisselfase

De eerste wisselfase is rond het 6e levensjaar. Dit begint meestal met de middelste tandjes in de onderkaak. Achter de laatste melkkiesjes breken de eerste grote mensen kiezen door.

ET-2

Er is sprake van ernstige en/of uitgebreide problemen: meerdere elementen zijn aangetast of het kauwen wordt problematisch. Als er niks gedaan wordt zal het gebit verslechteren. 

Een vaste voorziening

U kunt een lege plek in de tandboog herstellen met een vaste voorziening. Dat is een brug of een implantaat.

Het volwassen gebit, met een uitneembare prothetische voorziening

Een lege ruimte kan hersteld worden met een uitneembare voorziening. Dat is een partiële plaatprothese, een flexibele plaat of een frame.

VP Een volledig kunstgebit

Als tanden en kiezen erg slecht geworden zijn kan de keuze gemaakt worden voor een volledig kunstgebit.

VP-i Een volledig kunstgebit op implantaten

Het komt voor dat een kunstgebit erg slecht functioneert. Dit kan leiden tot een ongezonde situatie en een grote hinder in het dagelijkse leven. 

Een kunstgebit op implantaten kan uitkomst bieden. Immers, goed en gezond kunnen eten is van groot belang.

Eerste tandjes

De eerste tandjes breken door 6 tot 12 maanden na de geboorte.

Melkgebit

Ons streven is een gezond kindergebit tot en met het 18e levensjaar. Hierbij laten we ons inspireren door het Nexo model. Het Nexo model leidt in Nederland tot 70% minder gaatjes (proefschrift dr. Vermaire).

Tweede wisselfase

De tweede wisselfase is tussen de leeftijd van 10 en 14 jaar. Bij ongeveer 25% van de kinderen loopt dit verstoord. 

De orthodontische fase

Met de leeftijd van 10-11 jaar komt uw kind in de tweede wisselfase. 

Orthodontie kan enorm bijdragen aan een levenslang gezond gebit en plezier van een mooie mond.

Het volledige volwassen gebit bij kinderen

Rond de leeftijd van 14 á 15 jaar is het volwassen gebit vrijwel volledig aanwezig en doorgebroken. Er volgen nog een paar veranderingen. Indien aanwezig kunnen de verstandskiezen nog doorbreken.

De leeftijd van verstandskiezen

Ongeveer 70% van de bevolking ontwikkelt verstandskiezen. Rond de leeftijd van 18 tot 24 jaar breken deze door. Vaak is er sprake van gebrek aan ruimte of een verkeerde richting van doorbreken.

ET-0

Een goede mond is sterk, gezond en mooi.

ET-1

Er is sprake van geringe of lokale problemen, zoals een gaatje, milde tandvleesontsteking of geringe slijtage van de tanden en kiezen.

Akkoord behandeling

T-IPIS van MOOI Mondzorg

Met het invullen van dit formulier verleent u uw akkoord voor een besproken behandeling. U behoud ná het verlenen van uw akkoord de mogelijkheid om van behandelen af te zien.

Op de behandeling zijn algemene voorwaarden van de eigen tandartspraktijk van toepassing. 

Uw akkoord is ontvangen.

Een e-mail is ter bevestiging verzonden naar u en naar uw tandartspraktijk.

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren. Gaat u hier mee akkoord? Lees verder...

Inschrijven