Preventieve voorlichting en instructie van MOOI Mondzorg

Een goede mond begint met goed poetsen. Goed poetsen begint met aandacht en tijd. Zorg ervoor dat je de tanden en kiezen poetst in een vaste volgorde en poets ook goed over de randen met het tandvlees. Hoelang moet je poetsen dan? Twee maal drie minuten poetsen per dag is een goede richtlijn. 

Electrische borstel

Ik krijg vaak de vraag of een elektrische borstel beter is dan een normale borstel. Dat hangt ervan af. Een goede mondverzorging valt of staat met aandacht en tijd. Als dat er is, maakt een elektrische of gewone borstel niet uit. 

Aanvullend op het poetsen kun je gebruik maken van floss, ragers, stokers of mondspoelmiddel. 

Ragers van G.U.M.

U kunt ragers gebruiken als u last heeft van bloedend tandvlees, ruimten tussen de tanden en/of kiezen of ernstige tandvleesonsteking. Bij ernstige tandvleesontsteking kunt u aanvullend een Perio-Aid chloorhexedine gel op de rager smeren. 

Mondwater

Voor een fris gevoel in de mond kunt u mondwater gebruiken. Het therapeutisch effect van mondwater is gering. Het belangrijkste is een goede mechanische reiniging (tandenborstel) van de tanden, kiezen, het tandvlees en de andere slijmvliezen. In de praktijk is O7 mondwater beschikbaar, een mondwater dat gebaseerd is op actieve zuurstof en fluoride. 

Suiker

Suiker is slecht voor het gebit. Dat weet iedereen. Maar suiker als energiebron is ook nodig. Hoe zit dat precies? 

Energie voor het lichaam komt uit onze voeding, zoals zetmeel, vetten en vrije suikers. Het zijn vooral de vrije suikers die slecht zijn voor het gebit. Deze worden namelijk gemakkelijk omgezet in zuren. Vrije suikers (sucrose) zitten in frisdrank, koek, gebak en suikerklontjes. Fruitsuiker (fructose) is ook een vrije suiker, maar dat is minder schadelijk voor tanden en kiezen. 

Een normale hoeveelheid inname van vrije suikers is ongeveer 50 gram per dag.  

Roken

Roken is slecht voor de gezondheid. Zo ook voor de mondgezondheid. Het veroorzaakt geen gaatjes, maar kan wel bijdragen aan ernstige tandvleesontsteking. 

Wilt u stoppen met roken? Consulteer uw huisarts, kijk op de website van Stivoro of schakel een coach in van Medipro.

Kauwgom

Het kauwen van kauwgom kan bijdragen aan de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvloed en het zelfreinigende vermogen van de mond. Let er wel op dat de kauwgom suikervrij is. Kauw kauwgom met mate, omdat het bij overmatig gebruik kaakgewrichtsklachten kan geven. 

doTERRA tandpasta

doTERRA’s fluoride-vrije tandpasta combineert de beschermende voordelen van de doTERRA On Guard blend met andere natuurlijke ingrediënten die de tanden helpen gezond te blijven, het tandvlees verzorgen en jou glimlach laten stralen (van doterra.com)

Link naar Etsy

Als u tandpasta zonder fluoride wilt gebruiken kan doTERRA uitkomst bieden. Het gebruik van tandpasta zonder fluoride wijkt af van het basisadvies van tandartsen.

Video’s

Volwassene

Video: poetsen met een normale tandenborstel (Engels)

Video: elektrisch poetsen met een sonische of oscillerende borstel (Engels)

Video productkeuze: elektrisch poetsen met een sonische borstel.

Video: floss, ragers of stokers

Video : gebruik van ragers

Hulpbehoevend

Video: gebruik van waterpik