Herstel van slijtage bij MOOI Mondzorg

Bij MOOI Mondzorg streven we naar een goede mond in iedere mond- en levensfase. Het herstellen van tanden en kiezen die versleten zijn kan bijdragen aan het behouden van een mond die goed is. 

Wanneer

Slijtage is er in allerlei vormen, van mild tot ernstig. Milde slijtage noemen we fysiologisch en ernstige slijtage noemen we pathologisch. 

Wanneer de slijtage door de  glazuurkap van een tand of kies heen is kan herstel belangrijk worden, met andere woorden het stadium. Er zijn ook andere factoren van belang, zoals leeftijd, tandpijn en/of kaakgewrichtsklachten.

Of en wanneer behandeling nodig is ligt aan de individuele situatie. 

Oorzaak

Ernstige slijtage van tanden en kiezen kan op een aantal manieren ontstaan:

  • tandenknarsen of tandenklemmen
  • het overmatig nuttigen van frisdranken of energy drinks
  • overmatig fruit/yoghurt/muesli eten. 
  • braken, reflux of maagzuur. 

Behandelen

Het afgesleten glazuur wordt hersteld met vulmateriaal. Ik breng de tanden en/of kiezen terug in de oorspronkelijke vorm. Soms is de slijtage op een enkele tand of kies, en soms is het nodig om op alle tanden en kiezen een nieuwe laag aan te brengen. 

Duurzaamheid

De duurzaamheid van herstelde slijtage varieert en is onder meer afhankelijk van de mate van tandenknarsen. In sommige gevallen is het wenselijk om aanvullend op de behandeling een beschermingsbitje tegen knarsen te maken. Daarmee kan nieuwe slijtage voorkomen worden. 

Complicaties

De kans op complicaties tijdens de behandeling is zeer gering.

Klachten nadien

Als de slijtage ernstig is, en de tanden en kiezen veel opgehoogd zijn, kunnen er kaakgewrichtsklachten ontstaan. Dit is normaal in de eerste weken-maanden na de behandeling. De geschatte kans op blijvende kaakklachten is 5%. 

Niet behandelen

Slijtage van tanden en kiezen kan uiteindelijk leiden tot verschillende problemen, zoals

  • Het afbrokkelen van tanden of vullingen
  • Gevoeligheid
  • Zenuwontstekingen
  • Het verlies van tanden of kiezen
  • Kaakgewrichtsklachten

Akkoord

Bespreek samen met uw behandelaar wat het beste bij u past. Met het onderstaande contactformulier kunt u uw akkoord geven voor de behandeling. U behoud ná het verlenen van uw akkoord de mogelijkheid om van behandelen af te zien. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor de ontvanger van een QR informatie kaart in de praktijk van MOOI Mondzorg Oost-Groningen.