Tandhals bij MOOI Mondzorg

Een tandhals komt bloot te liggen als het tandvlees rond de tand omhoog getrokken is. Dit komt relatief veel voor, zowel bij tanden als kiezen. Een blootliggende tandhals kan diverse problemen geven.

Ontstaan

Het omhoog trekken van tandvlees kent verschillende oorzaken. Het kan veroorzaakt worden door te hard poetsen of door een chronische tandvleesontsteking. In zekere mate is het ook een natuurlijk verschijnsel dat hoort bij het ouder worden van de dentitie. 

Gevoeligheid

Blootliggende tandhalzen kunnen erg gevoelig zijn. De tandhals is in tegenstelling tot de kroon niet bedekt door glazuur. Een tandhals is blootliggend tandbeen. Het tandbeen is meer poreus en hier zitten gevoelige zenuwuiteinden in. 

Blootliggende tandhalzen worden extra gevoelig als er sprake is van een zuur dieet, hard tandenpoetsen en bij het klemmen/knarsen van tanden.

Een dun beschermend laagje kan de gevoeligheid verlichten. Dit kan de tandarts aanbrengen. Er zijn ook tandpasta’s op de markt die de tandhals minder gevoelig kunnen maken. 

Slijtage

Het tandbeen van een tand is minder hard dan glazuur. Hierdoor kan de tandhals inslijten. Dit is te herkennen aan een ronde of v-vormige inkeping in de wortel boven het glazuur. Als deze inkeping te diep wordt kan dit gevaarlijk zijn voor de tand: gevoeligheid, ontsteking, afbreken. 

Een diepe inkeping kan behandeld worden met een vulling. 

Gaatjes

Als tandhalzen ook tussen de tanden en kiezen blootligt is de tand extra kwetsbaar voor de ontwikkeling van gaatjes. Op deze plekken hoopt zich namelijk gemakkelijk tandplaque op, en de wortels zijn poreuzer dan glazuur. Een gaatje in de wortel van een tand kan snel groter worden en is moeilijk te behandelen. Een gaatje in de wortel vormt een groot risico voor de tand, omdat de tand kan afbreken.

Het is van belang om gaatjes in de wortels te voorkomen. Dit kan door middel van reiniging tussen de tanden en kiezen met een tandenrager en/of door het poetsen van de tanden met een extra sterke tandpasta, zoals Colgate Duraphat. Dit is alleen op recept te verkrijgen bij de apotheek. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor personen die een QR informatie kaart hebben ontvangen in de praktijk MOOI Mondzorg

Eerste wisselfase

De eerste wisselfase is rond het 6e levensjaar. Dit begint meestal met de middelste tandjes in de onderkaak. Achter de laatste melkkiesjes breken de eerste grote mensen kiezen door.

ET-2

Er is sprake van ernstige en/of uitgebreide problemen: meerdere elementen zijn aangetast of het kauwen wordt problematisch. Als er niks gedaan wordt zal het gebit verslechteren. 

Een vaste voorziening

U kunt een lege plek in de tandboog herstellen met een vaste voorziening. Dat is een brug of een implantaat.

Het volwassen gebit, met een uitneembare prothetische voorziening

Een lege ruimte kan hersteld worden met een uitneembare voorziening. Dat is een partiële plaatprothese, een flexibele plaat of een frame.

VP Een volledig kunstgebit

Als tanden en kiezen erg slecht geworden zijn kan de keuze gemaakt worden voor een volledig kunstgebit.

VP-i Een volledig kunstgebit op implantaten

Het komt voor dat een kunstgebit erg slecht functioneert. Dit kan leiden tot een ongezonde situatie en een grote hinder in het dagelijkse leven. 

Een kunstgebit op implantaten kan uitkomst bieden. Immers, goed en gezond kunnen eten is van groot belang.

Eerste tandjes

De eerste tandjes breken door 6 tot 12 maanden na de geboorte.

Melkgebit

Ons streven is een gezond kindergebit tot en met het 18e levensjaar. Hierbij laten we ons inspireren door het Nexo model. Het Nexo model leidt in Nederland tot 70% minder gaatjes (proefschrift dr. Vermaire).

Tweede wisselfase

De tweede wisselfase is tussen de leeftijd van 10 en 14 jaar. Bij ongeveer 25% van de kinderen loopt dit verstoord. 

De orthodontische fase

Met de leeftijd van 10-11 jaar komt uw kind in de tweede wisselfase. 

Orthodontie kan enorm bijdragen aan een levenslang gezond gebit en plezier van een mooie mond.

Het volledige volwassen gebit bij kinderen

Rond de leeftijd van 14 á 15 jaar is het volwassen gebit vrijwel volledig aanwezig en doorgebroken. Er volgen nog een paar veranderingen. Indien aanwezig kunnen de verstandskiezen nog doorbreken.

De leeftijd van verstandskiezen

Ongeveer 70% van de bevolking ontwikkelt verstandskiezen. Rond de leeftijd van 18 tot 24 jaar breken deze door. Vaak is er sprake van gebrek aan ruimte of een verkeerde richting van doorbreken.

ET-0

Een goede mond is sterk, gezond en mooi.

ET-1

Er is sprake van geringe of lokale problemen, zoals een gaatje, milde tandvleesontsteking of geringe slijtage van de tanden en kiezen.

Akkoord behandeling

T-IPIS van MOOI Mondzorg

Met het invullen van dit formulier verleent u uw akkoord voor een besproken behandeling. U behoud ná het verlenen van uw akkoord de mogelijkheid om van behandelen af te zien.

Op de behandeling zijn algemene voorwaarden van de eigen tandartspraktijk van toepassing. 

Uw akkoord is ontvangen.

Een e-mail is ter bevestiging verzonden naar u en naar uw tandartspraktijk.

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren. Gaat u hier mee akkoord? Lees verder...

Inschrijven