Tandhals bij MOOI Mondzorg

Een tandhals komt bloot te liggen als het tandvlees rond de tand omhoog getrokken is. Dit komt relatief veel voor, zowel bij tanden als kiezen. Een blootliggende tandhals kan diverse problemen geven.

Ontstaan

Het omhoog trekken van tandvlees kent verschillende oorzaken. Het kan veroorzaakt worden door te hard poetsen of door een chronische tandvleesontsteking. In zekere mate is het ook een natuurlijk verschijnsel dat hoort bij het ouder worden van de dentitie. 

Gevoeligheid

Blootliggende tandhalzen kunnen erg gevoelig zijn. De tandhals is in tegenstelling tot de kroon niet bedekt door glazuur. Een tandhals is blootliggend tandbeen. Het tandbeen is meer poreus en hier zitten gevoelige zenuwuiteinden in. 

Blootliggende tandhalzen worden extra gevoelig als er sprake is van een zuur dieet, hard tandenpoetsen en bij het klemmen/knarsen van tanden.

Een dun beschermend laagje kan de gevoeligheid verlichten. Dit kan de tandarts aanbrengen. Er zijn ook tandpasta’s op de markt die de tandhals minder gevoelig kunnen maken. 

Slijtage

Het tandbeen van een tand is minder hard dan glazuur. Hierdoor kan de tandhals inslijten. Dit is te herkennen aan een ronde of v-vormige inkeping in de wortel boven het glazuur. Als deze inkeping te diep wordt kan dit gevaarlijk zijn voor de tand: gevoeligheid, ontsteking, afbreken. 

Een diepe inkeping kan behandeld worden met een vulling. 

Gaatjes

Als tandhalzen ook tussen de tanden en kiezen blootligt is de tand extra kwetsbaar voor de ontwikkeling van gaatjes. Op deze plekken hoopt zich namelijk gemakkelijk tandplaque op, en de wortels zijn poreuzer dan glazuur. Een gaatje in de wortel van een tand kan snel groter worden en is moeilijk te behandelen. Een gaatje in de wortel vormt een groot risico voor de tand, omdat de tand kan afbreken.

Het is van belang om gaatjes in de wortels te voorkomen. Dit kan door middel van reiniging tussen de tanden en kiezen met een tandenrager en/of door het poetsen van de tanden met een extra sterke tandpasta, zoals Colgate Duraphat. Dit is alleen op recept te verkrijgen bij de apotheek. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor personen die een QR informatie kaart hebben ontvangen in de praktijk MOOI Mondzorg