Wortelcariës bij MOOI Mondzorg

Bij MOOI Mondzorg streven we naar een goed gebit in iedere mond- en levensfase. Wortelcariës vormt een risico voor het behouden van een goede mond. Op deze pagina leest u meer over wat wortelcariës is en wat u eraan kunt doen.

Mondfase en levensfase

 • Mondfase: met eigen tanden en kiezen, al dan niet in combinatie met een prothese.
 • Levensfase: ouderen.

Wat is het

Wortelcariës zijn gaatjes die in de wortels van tanden en kiezen ontstaan. De wortels van tanden en kiezen zijn kwetsbaar en vatbaar voor gaatjes, omdat ze niet bedekt worden door glazuur. Normaal gesproken zijn de wortels bedekt door tandvlees. Maar bij veel ouderen liggen de wortels van tanden en kiezen bloot, waardoor deze vatbaar zijn voor gaatjes. 

Gaatjes in de wortels van tanden en kiezen kunnen zich zeer snel ontwikkelen. Dit kan leiden tot gevoeligheid, pijn en het afbreken van tanden.

Oorzaak

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van wortelcariës.

 • een droge mond,  bijvoorbeeld door medicatie of een natuurlijk lage speekselproductie.
 • een verminderde mondverzorging, bijvoorbeeld door verminderde motoriek
 • de aanwezigheid van teruggetrokken tandvlees.
 • nuttigen van plakkerige en/of zoete voeding.

Behandeling

Behandeling van wortelcariës is mogelijk. Hoe deze behandeling eruit ziet is afhankelijk van de ernst. Behandelingsmogelijkheden, in volgorde van ernst zijn:

 1. Gerichte preventieve adviezen.
 2. Preventief gebruik van tandpasta met extra sterke fluoride.
 3. Hulp vragen
 4. Het verbeteren van de kwaliteit/volume van speeksel. 
 5. Het herstellen van gaatjes.

Gerichte preventieve adviezen en extra sterke fluoride

Om wortelcariës te voorkomen is gezonde voeding en een goede mondverzorging van groot belang. Het regelmatig drinken van een glas water of het kauwen op een suikervrije kauwgom helpt de mond gezond te houden. De wortels van tanden en kiezen kunnen gepoetst worden met een (elektrische) tandenborstel. Daarnaast adviseer ik om wortels van de tanden en kiezen schoon te houden met ragers.

Aanvullend kan ik tandpasta met extra sterke fluoride voorschrijven. Dit wordt door de tandarts voorgeschreven. 

Hulp vragen

De eigen tanden en kiezen goed verzorgen kan lastig zijn. Het is van belang om dat te signaleren en daar tijdig naar te handelen. U kunt hulp vragen aan mantelzorgers of andere zorgverleners. 

Verbeteren van speeksel

Een droge mond is een zeer belangrijke factor in het ontstaan van wortelcariës. Het verbeteren van de kwaliteit en het volume van speeksel kan helpen om wortelcariës te voorkomen. 

Veel medicijnen dragen bij aan een afname van de speekselproductie. Door het gebruik van andere medicijnen, minder medicijnen of lagere doseringen kan de speekselproductie verbeteren. U kunt aan uw huisarts vragen of medicijngebruik nog goed aansluit bij uw behoefte. 

U kunt gebruik maken van speekselvervangers. Deze zijn in de drogist te verkrijgen.

Herstellen van gaatjes.

Gaatjes in wortels kunnen hersteld worden met een vulling. Echter, dit kan technisch zeer lastig zijn. Daarnaast kan een gaatje in de wortel bijzonder snel groot worden, waardoor herstel niet meer mogelijk is. Daarom is preventie van groot belang. 

Alternatieven

Als er sprake is van wortelcariës, en u wilt uw eigen tanden en kiezen op de langere termijn behouden, dan is in de eerste plaats een optimale mondverzorging in combinatie met voldoende goed speeksel van belang. Aanvullend kan er extra sterke fluoride gebruikt worden. 

Niets doen: Niets doen kan leiden tot het afbreken van eigen tanden en kiezen. Op termijn kan dat problemen geven, zoals ontstekingen, niet meer kunnen kauwen en verslikkingsrisico. 

Toestemming

Bespreek samen met uw behandelaar wat het beste bij u past. Met het onderstaande contactformulier kunt u toestemming geven voor de behandeling. U behoud ná het verlenen van toestemming de mogelijkheid om van behandelen af te zien. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor personen die een QR informatie kaart hebben ontvangen van MOOI Mondzorg.