Mondfase ET-1

MOOI Mondzorg is een mondzorgconcept dat een plan biedt voor iedere mond- en levensfase. In Mondfase ET-1 zijn er gering en/of lokale problemen. 

Geringe en/of lokale problemen

Denk hierbij aan één of enkele gaatjes, zwakke vullingen, beginnende tandvleesontsteking, geringe slijtage en het ontbreken van enkele kiezen. 

Streven naar een mond die goed.

Met gerichte adviezen of behandelingen doen we ons best om het gebit terug te brengen naar mondfase ET-0.   

  1. Sterk: verbeteren van vullingen.
  2. Gezondheid: voorlichting of tandvleesbehandeling
  3. Sociale waarde: mondverzorging, vervanging van ontbrekende tanden of orthodontie.

Periodieke controle

Tijdens de controle let ik op een aantal zaken. Ik kijk naar de verzorging van de tanden en kiezen, de gezondheid van het tandvlees, de ontwikkeling van gaatjes en naar tandslijtage. Ook beoordeel ik de wangen en de tong. En tot slot beoordeel ik de oude vullingen. 

Verzorging

Het eerste aandachtspunt is verzorging. Ik geef aan of de verzorging goed is of verbeterd kan worden. Indien nodig kan ik gerichte instructie geven. 

Mondverzorging

Tandvleesontsteking

Het tweede aandachtspunt is tandvleesontsteking. Uw tandvlees krijgt een score: parodontaal periodieke screenings score. Naar aanleiding van deze score kunnen we u informeren over de gezondheid van het tandvlees. We vinden het van belang om juist hierop te letten, omdat er belangrijke relaties bestaan tussen de gezondheid van het tandvlees en de algemene gezondheid.

Tandvleesontsteking

Ontwikkeling cariës (gaatjes)

Het derde aandachtspunt is de ontwikkeling van nieuwe gaatjes. De meeste oppervlakten kan ik beoordelen met het blote oog en met sonde. Om de plekken tussen de tanden en kiezen te beoordelen (waar floss doorheen gaat), maar ik controle foto’s. 

Controle foto’s

Afhankelijk van het risico op de ontwikkeling van nieuwe gaatjes of tandvleesproblemen maken we, met uw toestemming, eens in de 2 tot 4 jaar nieuwe controle foto’s.

Cariës

Slijtage

Het vierde aandachtspunt is slijtage. Bij slijtage is het glazuur van meerdere tanden en kiezen verloren gegaan. Slijtage is een gevolg van tandenknarsen. Het glazuur kan ook verdwijnen door zure dranken. Dat heet erosie. De behandeling van slijtage en erosie is vergelijkbaar. 

Slijtage

Oude vullingen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een vulling vulling gemiddeld 5 jaar mee gaat. Ik beoordeel uw vulling onder andere op vorm, aansluiting, kleur en sterkte. 

Als een tand of kies erg veel vulling heeft, kan het verstandig zijn om een kroon te plaatsen.

Kroon

Vervanging

Ontbrekende tanden of kiezen vervangen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met een implantaat, brug of uitneembare prothese.  

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor personen die een QR informatie kaart hebben ontvangen in de praktijk van MOOI Mondzorg.