Mondfase ET-2

Tandartspraktijk MOOI Mondzorg is een mondzorgconcept dat een plan biedt voor iedere mond- en levensfase. In Mondfase ET-2 is er sprake van uitgebreide en/of ernstige problemen. 

Uitgebreide en/of ernstige problemen

Bij uw gebit is er sprake van uitgebreide en/of ernstige problemen. Dit betekent dat u uw tanden en kiezen kunt verliezen, met daarmee gepaard gaand belangrijke mondwaarden, zoals functie, gezondheid en de sociale waarde.

Streven naar een goede mond

Door gerichte interventies kunnen we een goede mond bereiken. Goed onderzoek en overleg over de diverse mogelijkheden en kosten gaan vooraf aan deze interventies.  Een goede mond voldoet aan deze drie mondwaarden:

  1. Functie
  2. Gezondheid
  3. Sociale waarde

Behandeling

Afhankelijk van de problematiek zijn er verschillende behandelingen mogelijk, die gericht zijn op het bereiken van een goede mond. 

Saneren is het gezond maken van uw mond, bijvoorbeeld door behandeling van ontstoken tandvlees, verwijderen van slechte kiezen of het behandelen van wortelontstekingen.

Reconstructie is het herstellen verloren tanden en kiezen, zodat de drie belangrijke mondwaarden worden hersteld. Dat kan op verschillende manieren:

Vast: implantaat

Vast: brug

Uitneembaar: plaatje

Periodieke controle

Tijdens de controle let ik op een aantal zaken. Ik kijk naar de verzorging van de tanden en kiezen, de gezondheid van het tandvlees, de ontwikkeling van gaatjes, de kwaliteit van oude vullingen en naar tandslijtage. Ook beoordeel ik de wangen en de tong.

Verzorging

Het eerste aandachtspunt is verzorging. Ik geef aan of de verzorging goed is of verbeterd kan worden. Indien nodig kan ik gerichte instructie geven. 

Mondverzorging

Tandvleesontsteking

Het tweede aandachtspunt is tandvleesontsteking. Uw tandvlees krijgt een score: parodontaal periodieke screenings score. Naar aanleiding van deze score kunnen we u informeren over de gezondheid van het tandvlees. We vinden het van belang om juist hierop te letten, omdat er belangrijke relaties bestaan tussen de gezondheid van het tandvlees en de algemene gezondheid.

Tandvleesontsteking

Ontwikkeling cariës (gaatjes)

Het derde aandachtspunt is de ontwikkeling van nieuwe gaatjes. De meeste oppervlakten kan ik beoordelen met het blote oog en met sonde. Om de plekken tussen de tanden en kiezen te beoordelen (waar floss doorheen gaat), maar ik controle foto’s. 

Controle foto’s

Afhankelijk van het risico op de ontwikkeling van nieuwe gaatjes of tandvleesproblemen maken we, met uw toestemming, eens in de 2 tot 4 jaar nieuwe controle foto’s.

Cariës

Slijtage

Het vierde aandachtspunt is slijtage. Bij slijtage is het glazuur van meerdere tanden en kiezen verloren gegaan. Slijtage is een gevolg van tandenknarsen. Het glazuur kan ook verdwijnen door zure dranken. Dat heet erosie. De behandeling van slijtage en erosie is vergelijkbaar. 

Slijtage

Oude vullingen

Mogelijk heeft u in uw gebit al diverse gaatjes gehad die hersteld zijn met een vulling. Het is belangrijk om deze vullingen te beoordelen, omdat een vulling gemiddeld slechts 5 jaar mee gaat. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ik beoordeel de vulling onder andere op vorm, aansluiting, kleur en sterkte. 

Als een tand of kies erg veel vulling heeft, kan het verstandig zijn om een kroon te plaatsen.

Kroon

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor personen die een QR informatie kaart hebben ontvangen in de praktijk van MOOI Mondzorg.