Zwanger

Gefeliciteerd! Er is een kindje op komst. Hier vertellen we u waar u rekening mee kunt houden aangaande zwangerschap en mondgezondheid. 

Veranderingen

Vroeger werd gesteld: Voor ieder kind een kies. Met andere woorden, zwangerschap was ongunstig voor de mondgezondheid. Dat is tegenwoordig wel anders. Maar tijdens zwangerschap veranderd er veel met uw lichaam en dat kan van invloed zijn op uw mond. 

Hormonen

Tijdens de zwangerschap verkeerd uw lichaam in een lichte staat van ontsteking, immers, er is iets in uw lichaam dat er op den duur uit wil. Deze lichte mate van ontsteking is hormonaal bepaald. Deze hormonen hebben invloed op uw mondgezondheid. Op smaak, speeksel en op uw tandvlees. Dit kan ervoor zorgen dat uw tandvlees meer dan normaal ontstoken is. Dat kunt u bijvoorbeeld merken aan tandvlees dat snel bloed. Dat noemen we zwangerschapsgingivitis. Het tandvlees kan ook extra gaan zwellen.  

Smaak

Zwangerschap kan een sterke smaak- en geur beleving geven. Het kan daardoor voorkomen dat u tandenpoetsen erg vervelend vindt of daar zelfs van gaat kokhalzen. Probeer in dat geval een tandpasta met een milde smaak. Als dat ook niet gaat, poets dan met water, zonder tandpasta. 

Uw tanden en kiezen

Alle veranderingen kunnen van invloed zijn op uw tanden- en kiezen. Blijf uw eigen tanden en kiezen daarom zo goed mogelijk verzorgen. Het is raadzaam om problemen met tanden en kiezen tijdig te behandelen, zodat dit tijdens de zwangerschap geen grote problemen gaat geven. 

Röntgenfoto's

Röntgenfoto’s geven een kleine hoeveelheid straling. De hoeveelheid is dusdanig klein dat dit geen noemenswaardig effect heeft op uw ongeboren kind. Als er een tandheelkundige indicatie is voor een röntgenfoto, zoals een pijnklacht, kunnen we die veilig maken. Het gebruiken van voorzorgsmaatregelen, zoals een loodschort, is niet nodig. 

Geboorte

Tandjes breken meestal door op de leeftijd van 6 tot 12 maanden. Uw kindje kan dan wat meer met de vingers in de mond gaan zitten of wat huilerig zijn. Het basisadvies van tandartsen is om de tanden te poetsen vanaf de doorbraak van de eerste tanden met een tandpasta voor de leeftijd van 0-5 jaar. Hierin zit een klein beetje fluoride. Gebruik hierbij een kleine kindertandenborstel.

Voor meer informatie kunt u vragen naar het informatiekaartje Kind 0-5 jaar

Eerste wisselfase

De eerste wisselfase is rond het 6e levensjaar. Dit begint meestal met de middelste tandjes in de onderkaak. Achter de laatste melkkiesjes breken de eerste grote mensen kiezen door.

ET-2

Er is sprake van ernstige en/of uitgebreide problemen: meerdere elementen zijn aangetast of het kauwen wordt problematisch. Als er niks gedaan wordt zal het gebit verslechteren. 

Een vaste voorziening

U kunt een lege plek in de tandboog herstellen met een vaste voorziening. Dat is een brug of een implantaat.

Het volwassen gebit, met een uitneembare prothetische voorziening

Een lege ruimte kan hersteld worden met een uitneembare voorziening. Dat is een partiële plaatprothese, een flexibele plaat of een frame.

VP Een volledig kunstgebit

Als tanden en kiezen erg slecht geworden zijn kan de keuze gemaakt worden voor een volledig kunstgebit.

VP-i Een volledig kunstgebit op implantaten

Het komt voor dat een kunstgebit erg slecht functioneert. Dit kan leiden tot een ongezonde situatie en een grote hinder in het dagelijkse leven. 

Een kunstgebit op implantaten kan uitkomst bieden. Immers, goed en gezond kunnen eten is van groot belang.

Eerste tandjes

De eerste tandjes breken door 6 tot 12 maanden na de geboorte.

Melkgebit

Ons streven is een gezond kindergebit tot en met het 18e levensjaar. Hierbij laten we ons inspireren door het Nexo model. Het Nexo model leidt in Nederland tot 70% minder gaatjes (proefschrift dr. Vermaire).

Tweede wisselfase

De tweede wisselfase is tussen de leeftijd van 10 en 14 jaar. Bij ongeveer 25% van de kinderen loopt dit verstoord. 

De orthodontische fase

Met de leeftijd van 10-11 jaar komt uw kind in de tweede wisselfase. 

Orthodontie kan enorm bijdragen aan een levenslang gezond gebit en plezier van een mooie mond.

Het volledige volwassen gebit bij kinderen

Rond de leeftijd van 14 á 15 jaar is het volwassen gebit vrijwel volledig aanwezig en doorgebroken. Er volgen nog een paar veranderingen. Indien aanwezig kunnen de verstandskiezen nog doorbreken.

De leeftijd van verstandskiezen

Ongeveer 70% van de bevolking ontwikkelt verstandskiezen. Rond de leeftijd van 18 tot 24 jaar breken deze door. Vaak is er sprake van gebrek aan ruimte of een verkeerde richting van doorbreken.

ET-0

Een goede mond is sterk, gezond en mooi.

ET-1

Er is sprake van geringe of lokale problemen, zoals een gaatje, milde tandvleesontsteking of geringe slijtage van de tanden en kiezen.

Akkoord behandeling

T-IPIS van MOOI Mondzorg

Met het invullen van dit formulier verleent u uw akkoord voor een besproken behandeling. U behoud ná het verlenen van uw akkoord de mogelijkheid om van behandelen af te zien.

Op de behandeling zijn algemene voorwaarden van de eigen tandartspraktijk van toepassing. 

Uw akkoord is ontvangen.

Een e-mail is ter bevestiging verzonden naar u en naar uw tandartspraktijk.

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren. Gaat u hier mee akkoord? Lees verder...

Inschrijven