Zwanger

Gefeliciteerd! Er is een kindje op komst. Hier vertellen we u waar u rekening mee kunt houden aangaande zwangerschap en mondgezondheid. 

Veranderingen

Vroeger werd gesteld: Voor ieder kind een kies. Met andere woorden, zwangerschap was ongunstig voor de mondgezondheid. Dat is tegenwoordig wel anders. Maar tijdens zwangerschap veranderd er veel met uw lichaam en dat kan van invloed zijn op uw mond. 

Hormonen

Tijdens de zwangerschap verkeerd uw lichaam in een lichte staat van ontsteking, immers, er is iets in uw lichaam dat er op den duur uit wil. Deze lichte mate van ontsteking is hormonaal bepaald. Deze hormonen hebben invloed op uw mondgezondheid. Op smaak, speeksel en op uw tandvlees. Dit kan ervoor zorgen dat uw tandvlees meer dan normaal ontstoken is. Dat kunt u bijvoorbeeld merken aan tandvlees dat snel bloed. Dat noemen we zwangerschapsgingivitis. Het tandvlees kan ook extra gaan zwellen.  

Smaak

Zwangerschap kan een sterke smaak- en geur beleving geven. Het kan daardoor voorkomen dat u tandenpoetsen erg vervelend vindt of daar zelfs van gaat kokhalzen. Probeer in dat geval een tandpasta met een milde smaak. Als dat ook niet gaat, poets dan met water, zonder tandpasta. 

Uw tanden en kiezen

Alle veranderingen kunnen van invloed zijn op uw tanden- en kiezen. Blijf uw eigen tanden en kiezen daarom zo goed mogelijk verzorgen. Het is raadzaam om problemen met tanden en kiezen tijdig te behandelen, zodat dit tijdens de zwangerschap geen grote problemen gaat geven. 

Röntgenfoto's

Röntgenfoto’s geven een kleine hoeveelheid straling. De hoeveelheid is dusdanig klein dat dit geen noemenswaardig effect heeft op uw ongeboren kind. Als er een tandheelkundige indicatie is voor een röntgenfoto, zoals een pijnklacht, kunnen we die veilig maken. Het gebruiken van voorzorgsmaatregelen, zoals een loodschort, is niet nodig. 

Geboorte

Tandjes breken meestal door op de leeftijd van 6 tot 12 maanden. Uw kindje kan dan wat meer met de vingers in de mond gaan zitten of wat huilerig zijn. Het basisadvies van tandartsen is om de tanden te poetsen vanaf de doorbraak van de eerste tanden met een tandpasta voor de leeftijd van 0-5 jaar. Hierin zit een klein beetje fluoride. Gebruik hierbij een kleine kindertandenborstel.

Voor meer informatie kunt u vragen naar het informatiekaartje Kind 0-5 jaar