Gezond tandvlees bij MOOI Mondzorg

Bij MOOI Mondzorg streven we naar een goed gebit in iedere mond- en levensfase. Ontstoken tandvlees vormt een risico voor het behouden van een goede mond. Op deze pagina leest u meer over wat ontstoken tandvlees is en wat u eraan kunt doen.

Video

Deze video op Youtube laat u zien wat ontstoken tandvlees is.

2 Vormen

Er zijn twee vormen van ontstoken tandvlees, namelijk gingivitis en parodontitis. Bij gingivitis is de ontsteking oppervlakkig. Dit is herkenbaar aan gezwollen tandvlees dat gemakkelijk bloed. Bij parodontitis is niet alleen het tandvlees ontstoken, maar ook het onderliggende bot. Hierdoor kunnen tanden en kiezen los gaan staan.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken van ontstoken tandvlees. De belangrijkste oorzaak is opgehoopte tandplaque en/of tandsteen. Daarom is een goede mondverzorging van groot belang. Andere belangrijke factoren zijn stress en roken. 

Screenen

Ontstoken tandvlees is vaak pijnloos en wordt vaak niet opgemerkt. Daarom screenen tandartsen het gebit jaarlijks hier op. Ik geef het tandvlees een cijfer:

1: Het tandvlees is in grote mate gezond. 

2: Gingivitis tot beginnende parodontitis.

3: Er is duidelijk sprake van parodontitis. 

Behandeling

Behandeling van ontstoken tandvlees is mogelijk. Hoe deze behandeling eruit ziet is afhankelijk van de ernst. Behandelingsmogelijkheden, in volgorde van ernst zijn:

 1. Gerichte preventieve adviezen
 2. Gebitsreiniging
 3. Een uitgebreide tandvlees behandeling. Toestemming nodig. 
 4. Tandvlees chirurgie.
 5. Ondersteuning met medicatie.

Uitgebreide tandvleesbehandeling

Wanneer er sprake is van (ernstige) parodontitis is een uitgebreide tandvleesbehandeling nodig. Daarmee worden ook de wortels onder het tandvlees gereinigd. Dit heeft tot doel dat de tandvleesontsteking stopt en er geen extra schade ontstaat aan de weefsels rondom tanden en kiezen. 

Succes van de behandeling is afhankelijk van diverse factoren, zoals de mate van tandvleesontsteking, erfelijkheid, mondverzorging, stress en roken.

Resultaten

De belangrijkste factor voor een positief resultaat is een goede eigen mondverzorging. De belangrijkste effecten van de behandeling zijn: 

 • gezond tandvlees heeft een positief effect op de algemene gezondheid.
 • tanden en kiezen blijven langer behouden en staan  steviger in de kaak.
 • de mondadem wordt frisser.
 • tandvlees gaat strakker tegen de tand en gaat omhoog.

Complicaties

 • Omdat de wortels schoongemaakt worden, kunnen tanden en kiezen extra gevoelig worden na een uitgebreide tandvleesbehandeling.
 • Een tand of kies heeft al te veel tandvleesontsteking en gaat alsnog los staan. Dan kan het verwijderen van de tand of kies nodig zijn.  

Alternatieven

Als er sprake is van (ernstige) tandvleesontsteking, en u wilt uw eigen tanden en kiezen op de langere termijn behouden, dan is een uitgebreide tandvleesbehandeling de enige behandeloptie.

Niet behandelen: Niet behandelen zal leiden tot het losgaan staan en het verliezen van eigen tanden en kiezen. Bovendien is ernstige tandvleesontsteking ongezond voor het gehele lichaam. Uw behandelaar kan u verder informeren over de risico’s van tandvleesontsteking.  

Toestemming

Bespreek samen met uw behandelaar wat het beste bij u past. Met het onderstaande contactformulier kunt u toestemming geven voor de behandeling. U behoud ná het verlenen van toestemming de mogelijkheid om van behandelen af te zien. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor personen die een QR informatie kaart hebben ontvangen van MOOI Mondzorg.