Gezond tandvlees bij MOOI Mondzorg

Bij MOOI Mondzorg streven we naar een goed gebit in iedere mond- en levensfase. Ontstoken tandvlees vormt een risico voor het behouden van een goede mond. Op deze pagina leest u meer over wat ontstoken tandvlees is en wat u eraan kunt doen.

Video

Deze video op Youtube laat u zien wat ontstoken tandvlees is.

2 Vormen

Er zijn twee vormen van ontstoken tandvlees, namelijk gingivitis en parodontitis. Bij gingivitis is de ontsteking oppervlakkig. Dit is herkenbaar aan gezwollen tandvlees dat gemakkelijk bloed. Bij parodontitis is niet alleen het tandvlees ontstoken, maar ook het onderliggende bot. Hierdoor kunnen tanden en kiezen los gaan staan.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken van ontstoken tandvlees. De belangrijkste oorzaak is opgehoopte tandplaque en/of tandsteen. Daarom is een goede mondverzorging van groot belang. Andere belangrijke factoren zijn stress en roken. 

Screenen

Ontstoken tandvlees is vaak pijnloos en wordt vaak niet opgemerkt. Daarom screenen tandartsen het gebit jaarlijks hier op. Ik geef het tandvlees een cijfer:

1: Het tandvlees is in grote mate gezond. 

2: Gingivitis tot beginnende parodontitis.

3: Er is duidelijk sprake van parodontitis. 

Behandeling

Behandeling van ontstoken tandvlees is mogelijk. Hoe deze behandeling eruit ziet is afhankelijk van de ernst. Behandelingsmogelijkheden, in volgorde van ernst zijn:

 1. Gerichte preventieve adviezen
 2. Gebitsreiniging
 3. Een uitgebreide tandvlees behandeling. Toestemming nodig. 
 4. Tandvlees chirurgie.
 5. Ondersteuning met medicatie.

Uitgebreide tandvleesbehandeling

Wanneer er sprake is van (ernstige) parodontitis is een uitgebreide tandvleesbehandeling nodig. Daarmee worden ook de wortels onder het tandvlees gereinigd. Dit heeft tot doel dat de tandvleesontsteking stopt en er geen extra schade ontstaat aan de weefsels rondom tanden en kiezen. 

Succes van de behandeling is afhankelijk van diverse factoren, zoals de mate van tandvleesontsteking, erfelijkheid, mondverzorging, stress en roken.

Resultaten

De belangrijkste factor voor een positief resultaat is een goede eigen mondverzorging. De belangrijkste effecten van de behandeling zijn: 

 • gezond tandvlees heeft een positief effect op de algemene gezondheid.
 • tanden en kiezen blijven langer behouden en staan  steviger in de kaak.
 • de mondadem wordt frisser.
 • tandvlees gaat strakker tegen de tand en gaat omhoog.

Complicaties

 • Omdat de wortels schoongemaakt worden, kunnen tanden en kiezen extra gevoelig worden na een uitgebreide tandvleesbehandeling.
 • Een tand of kies heeft al te veel tandvleesontsteking en gaat alsnog los staan. Dan kan het verwijderen van de tand of kies nodig zijn.  

Alternatieven

Als er sprake is van (ernstige) tandvleesontsteking, en u wilt uw eigen tanden en kiezen op de langere termijn behouden, dan is een uitgebreide tandvleesbehandeling de enige behandeloptie.

Niet behandelen: Niet behandelen zal leiden tot het losgaan staan en het verliezen van eigen tanden en kiezen. Bovendien is ernstige tandvleesontsteking ongezond voor het gehele lichaam. Uw behandelaar kan u verder informeren over de risico’s van tandvleesontsteking.  

Toestemming

Bespreek samen met uw behandelaar wat het beste bij u past. Met het onderstaande contactformulier kunt u toestemming geven voor de behandeling. U behoud ná het verlenen van toestemming de mogelijkheid om van behandelen af te zien. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor personen die een QR informatie kaart hebben ontvangen van MOOI Mondzorg. 

Kosten uitgebreide tandvleesbehandeling

Grof genomen zijn de kosten van een uitgebreide tandvleesbehandeling €1.500,-

Veel gebruikte codes

T012

T021

T022

T032

T033

T042

T043

T044

status

reinigen wortel 1

reinigen wortel 2

evaluatie status

Vervolgplan

Nazorg 1

Nazorg 2

Nazorg 3

204,16

38,02

28,16

126,72

77,44

107,01

142,21

189,38

Akkoord behandeling

T-IPIS van MOOI Mondzorg

Met het invullen van dit formulier verleent u uw akkoord voor een besproken behandeling. U behoud ná het verlenen van uw akkoord de mogelijkheid om van behandelen af te zien.

Op de behandeling zijn algemene voorwaarden van de eigen tandartspraktijk van toepassing. 

Eerste wisselfase

De eerste wisselfase is rond het 6e levensjaar. Dit begint meestal met de middelste tandjes in de onderkaak. Achter de laatste melkkiesjes breken de eerste grote mensen kiezen door.

ET-2

Er is sprake van ernstige en/of uitgebreide problemen: meerdere elementen zijn aangetast of het kauwen wordt problematisch. Als er niks gedaan wordt zal het gebit verslechteren. 

Een vaste voorziening

U kunt een lege plek in de tandboog herstellen met een vaste voorziening. Dat is een brug of een implantaat.

Het volwassen gebit, met een uitneembare prothetische voorziening

Een lege ruimte kan hersteld worden met een uitneembare voorziening. Dat is een partiële plaatprothese, een flexibele plaat of een frame.

VP Een volledig kunstgebit

Als tanden en kiezen erg slecht geworden zijn kan de keuze gemaakt worden voor een volledig kunstgebit.

VP-i Een volledig kunstgebit op implantaten

Het komt voor dat een kunstgebit erg slecht functioneert. Dit kan leiden tot een ongezonde situatie en een grote hinder in het dagelijkse leven. 

Een kunstgebit op implantaten kan uitkomst bieden. Immers, goed en gezond kunnen eten is van groot belang.

Eerste tandjes

De eerste tandjes breken door 6 tot 12 maanden na de geboorte.

Melkgebit

Ons streven is een gezond kindergebit tot en met het 18e levensjaar. Hierbij laten we ons inspireren door het Nexo model. Het Nexo model leidt in Nederland tot 70% minder gaatjes (proefschrift dr. Vermaire).

Tweede wisselfase

De tweede wisselfase is tussen de leeftijd van 10 en 14 jaar. Bij ongeveer 25% van de kinderen loopt dit verstoord. 

De orthodontische fase

Met de leeftijd van 10-11 jaar komt uw kind in de tweede wisselfase. 

Orthodontie kan enorm bijdragen aan een levenslang gezond gebit en plezier van een mooie mond.

Het volledige volwassen gebit bij kinderen

Rond de leeftijd van 14 á 15 jaar is het volwassen gebit vrijwel volledig aanwezig en doorgebroken. Er volgen nog een paar veranderingen. Indien aanwezig kunnen de verstandskiezen nog doorbreken.

De leeftijd van verstandskiezen

Ongeveer 70% van de bevolking ontwikkelt verstandskiezen. Rond de leeftijd van 18 tot 24 jaar breken deze door. Vaak is er sprake van gebrek aan ruimte of een verkeerde richting van doorbreken.

ET-0

Een goede mond is sterk, gezond en mooi.

ET-1

Er is sprake van geringe of lokale problemen, zoals een gaatje, milde tandvleesontsteking of geringe slijtage van de tanden en kiezen.

Uw akkoord is ontvangen.

Een e-mail is ter bevestiging verzonden naar u en naar uw tandartspraktijk.

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren. Gaat u hier mee akkoord? Lees verder...

Inschrijven