Het kindergebit bij MOOI mondzorg

MOOI Mondzorg is een zorgconcept dat streeft naar een mond die goed is in iedere mond- en levensfase. Dit informatieblad gaat over de eerste wisselfase.

De eerste wisselfase

tandarts winschoten wisselen melktanden

De eerste wisselfase is rond het 6e levensjaar. Dit begint meestal met de middelste tandjes in de onderkaak. Achter de laatste melkkiesjes breken de eerste grote mensen kiezen door. Let daar goed op, zodat u ze kunt mee poetsen! Het landelijke preventief basisadvies is om tot de leeftijd van 10 jaar de tanden na te poetsen. Dus eerst uw kind, en daarna de ouder, voogd of verzorger. Na-poetsen gaat het makkelijkst door achter uw kind plaats te nemen en het hoofd tegen uw borst of buik aan te leggen. Poetsen hoeft maar met een klein beetje tandpasta te gebeuren. Een erwt is voldoende.

Vanaf het 5e jaar wordt geadviseerd te poetsen met volwassenen tandpasta (uit Advies cariëspreventie van het Ivoren Kruis).

Basisadviezen

  • De tanden en kiezen worden twee maal daags gepoetst.
  • Een uur voor het poetsen wordt er geen zure voeding genuttigd.
  • Vanaf 5 jaar een tandpasta met 1000 tot 1500 ppm fluoride. Dit kan een junior-, kinder- of een tandpasta voor volwassenen zijn. 
  • Tot een leeftijd van 10 jaar worden de tanden en kiezen (’s avonds) (na)gepoetst. 
  • Beperk eetmomenten tot 7 keer per dag. Dus geen onregelmatige tussendoortjes. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor personen die een QR informatie kaart hebben ontvangen van MOOI Mondzorg.