Mondfase ET-1

MOOI Mondzorg is een mondzorgconcept dat een plan biedt voor iedere mond- en levensfase. In Mondfase ET-1 ontbreken er kiezen achterin de mond. Lees hieronder meer over de gevolgen en mogelijkheden. 

tandarts winschoten kies getrokken

Ontbrekende kies achteraan

Een belangrijke vraag is: Hoe komt het dat u een kies verloren bent? Als u het antwoord op deze vraag weet, kunt u mogelijk voorkomen dat er nog een kies verloren gaat.

Individuele waarde

Tandvervanging is afhankelijk van de individuele situatie. Ik houd rekening met drie mondwaarden: 

  1. Functie
  2. Gezondheid
  3. Sociale waarde

Vervanging

Een kies die achteraan de tandboog verloren is gegaan kan op twee manieren worden vervangen. Met een implantaat of met een plaatje. 

Periodieke controle

Tijdens de controle let ik op een aantal zaken. Ik kijk naar de verzorging van de tanden en kiezen, de gezondheid van het tandvlees, de ontwikkeling van gaatjes en naar tandslijtage. Ook beoordeel ik de wangen en de tong. En tot slot beoordeel ik de oude vullingen. 

Verzorging

Het eerste aandachtspunt is verzorging. Ik geef aan of de verzorging goed is of verbeterd kan worden. Indien nodig kan ik gerichte instructie geven. 

Mondverzorging

Tandvleesontsteking

Het tweede aandachtspunt is tandvleesontsteking. Uw tandvlees krijgt een score: parodontaal periodieke screenings score. Naar aanleiding van deze score kunnen we u informeren over de gezondheid van het tandvlees. We vinden het van belang om juist hierop te letten, omdat er belangrijke relaties bestaan tussen de gezondheid van het tandvlees en de algemene gezondheid.

Tandvleesontsteking

Ontwikkeling cariës (gaatjes)

Het derde aandachtspunt is de ontwikkeling van nieuwe gaatjes. De meeste oppervlakten kan ik beoordelen met het blote oog en met sonde. Om de plekken tussen de tanden en kiezen te beoordelen (waar floss doorheen gaat), maar ik controle foto’s. 

Controle foto’s

Afhankelijk van het risico op de ontwikkeling van nieuwe gaatjes of tandvleesproblemen maken we, met uw toestemming, eens in de 2 tot 4 jaar nieuwe controle foto’s.

Cariës

Slijtage

Het vierde aandachtspunt is slijtage. Bij slijtage is het glazuur van meerdere tanden en kiezen verloren gegaan. Slijtage is een gevolg van tandenknarsen. Het glazuur kan ook verdwijnen door zure dranken. Dat heet erosie. De behandeling van slijtage en erosie is vergelijkbaar. 

Slijtage

Oude vullingen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een vulling vulling gemiddeld 5 jaar mee gaat. Ik beoordeel uw vulling onder andere op vorm, aansluiting, kleur en sterkte. 

Als een tand of kies erg veel vulling heeft, kan het verstandig zijn om een kroon te plaatsen.

Kroon

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor personen die een QR informatie kaart hebben ontvangen van MOOI Mondzorg.