Mondfase ET-2

Tandartspraktijk MOOI Mondzorg is een mondzorgconcept dat een plan biedt voor iedere mond- en levensfase. In Mondfase ET-2 ontbreken er kiezen midden in de tandboog. Lees hieronder meer over de gevolgen en mogelijkheden. 

tandarts winschoten kies trekken

Een lege zone

Binnen uw tandboog is er een lege zone. Een lege ruimte in een tandboog heet een diasteem. Dit ontstaat als er een tand of kies ontbreekt. Een belangrijke vraag is: Hoe komt het dat er een tand/kies ontbreekt.

Individuele waarde

Tandvervanging is afhankelijk van de individuele situatie. Ik houd rekening met drie mondwaarden: 

  1. Functie
  2. Gezondheid
  3. Sociale waarde

Vervanging

Wanneer er een tand of kies verloren is binnen de tandboog zijn er drie drie soorten tandvervanging: een implantaat, een brug of een plaatje.

Vast: implantaat

Vast: brug

Uitneembaar: plaatje

Periodieke controle

Tijdens de controle let ik op een aantal zaken. Ik kijk naar de verzorging van de tanden en kiezen, de gezondheid van het tandvlees, de ontwikkeling van gaatjes, de kwaliteit van oude vullingen en naar tandslijtage. Ook beoordeel ik de wangen en de tong.

Verzorging

Het eerste aandachtspunt is verzorging. Ik geef aan of de verzorging goed is of verbeterd kan worden. Indien nodig kan ik gerichte instructie geven. 

Mondverzorging

Tandvleesontsteking

Het tweede aandachtspunt is tandvleesontsteking. Uw tandvlees krijgt een score: parodontaal periodieke screenings score. Naar aanleiding van deze score kunnen we u informeren over de gezondheid van het tandvlees. We vinden het van belang om juist hierop te letten, omdat er belangrijke relaties bestaan tussen de gezondheid van het tandvlees en de algemene gezondheid.

Tandvleesontsteking

Ontwikkeling cariës (gaatjes)

Het derde aandachtspunt is de ontwikkeling van nieuwe gaatjes. De meeste oppervlakten kan ik beoordelen met het blote oog en met sonde. Om de plekken tussen de tanden en kiezen te beoordelen (waar floss doorheen gaat), maar ik controle foto’s. 

Controle foto’s

Afhankelijk van het risico op de ontwikkeling van nieuwe gaatjes of tandvleesproblemen maken we, met uw toestemming, eens in de 2 tot 4 jaar nieuwe controle foto’s.

Cariës

Slijtage

Het vierde aandachtspunt is slijtage. Bij slijtage is het glazuur van meerdere tanden en kiezen verloren gegaan. Slijtage is een gevolg van tandenknarsen. Het glazuur kan ook verdwijnen door zure dranken. Dat heet erosie. De behandeling van slijtage en erosie is vergelijkbaar. 

Slijtage

Oude vullingen

Mogelijk heeft u in uw gebit al diverse gaatjes gehad die hersteld zijn met een vulling. Het is belangrijk om deze vullingen te beoordelen, omdat een vulling gemiddeld slechts 5 jaar mee gaat. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ik beoordeel de vulling onder andere op vorm, aansluiting, kleur en sterkte. 

Als een tand of kies erg veel vulling heeft, kan het verstandig zijn om een kroon te plaatsen.

Kroon

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor personen die een QR informatie kaart hebben ontvangen van MOOI Mondzorg.