Mondfase orthodontie

Tandartspraktijk MOOI Mondzorg is een mondzorg concept dat een plan biedt voor iedere mond- en levensfase. Deze pagina gaat over de mondfase Orthodontie. 

tandarts winschoten orthodontie beugel

Onderzoek

Met de leeftijd van 9-10 (meisjes) 11-12 (jongens) jaar begint de orthodontische fase. Op dit moment kan er een inschatting worden gemaakt of orthodontie nodig is. We maken normale foto’s maken van het gezicht, van voren en van opzij, en van de tanden bij dichtbijten. Hieruit volgt wel/niet een  indicatie voor orthodontie. Orthodontie is meestal afgerond op 14 of 15 jarige leeftijd. Orthodontie kan enorm bijdragen aan een levenslang gezond gebit en plezier van een mooie mond. Orthodontie is geen verplichting en uiteindelijk een eigen keuze. 

Alternatieven

Wanneer blijkt dat de kaken, tanden en kiezen niet op de goede manier doorgroeien is orthodontie over het algemeen de enige optie om dit te corrigeren. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van doorzichtige beugels. Bij kinderen wordt echter nog vaak gekozen voor een vaste beugel met metalen slotjes en draden. 

Risico's

Er zijn weinig tot geen risico’s verbonden aan orthodontische behandelingen, mits uitgevoerd door een bekwaam en bevoegd behandelaar. Daarom is dat belangrijk om te controleren. Wanneer de mondverzorging niet goed is, kunnen er wel grote problemen ontstaan. Onder en naast de metalen delen van de beugel kunnen grote gaatjes ontstaan. 

Toestemming

Het verlenen van toestemming aan de tandarts is niet nodig. U gaat namelijk een behandelovereenkomst aan met een andere behandelaar. 

Orthodontist in de regio

Dhr. Potgiezer. Orthodontist

www.orthodontistwinschoten.nl

Dhr. Geelen. Tandarts voor Orthodontie. 

www.orthodontiepraktijkwinschoten.nl

Ortho Noord in Veendam en Stadskanaal

www.centrummondzorgnl.nl

Orthodontie Martini Ziekenhuis

www.orthodontiemartini.nl

Orthodontie UMCG

www.umcg.nl/orthodontie

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor personen die een QR informatie kaart hebben ontvangen in de praktijk van MOOI Mondzorg.

Eerste wisselfase

De eerste wisselfase is rond het 6e levensjaar. Dit begint meestal met de middelste tandjes in de onderkaak. Achter de laatste melkkiesjes breken de eerste grote mensen kiezen door.

ET-2

Er is sprake van ernstige en/of uitgebreide problemen: meerdere elementen zijn aangetast of het kauwen wordt problematisch. Als er niks gedaan wordt zal het gebit verslechteren. 

Een vaste voorziening

U kunt een lege plek in de tandboog herstellen met een vaste voorziening. Dat is een brug of een implantaat.

Het volwassen gebit, met een uitneembare prothetische voorziening

Een lege ruimte kan hersteld worden met een uitneembare voorziening. Dat is een partiële plaatprothese, een flexibele plaat of een frame.

VP Een volledig kunstgebit

Als tanden en kiezen erg slecht geworden zijn kan de keuze gemaakt worden voor een volledig kunstgebit.

VP-i Een volledig kunstgebit op implantaten

Het komt voor dat een kunstgebit erg slecht functioneert. Dit kan leiden tot een ongezonde situatie en een grote hinder in het dagelijkse leven. 

Een kunstgebit op implantaten kan uitkomst bieden. Immers, goed en gezond kunnen eten is van groot belang.

Eerste tandjes

De eerste tandjes breken door 6 tot 12 maanden na de geboorte.

Melkgebit

Ons streven is een gezond kindergebit tot en met het 18e levensjaar. Hierbij laten we ons inspireren door het Nexo model. Het Nexo model leidt in Nederland tot 70% minder gaatjes (proefschrift dr. Vermaire).

Tweede wisselfase

De tweede wisselfase is tussen de leeftijd van 10 en 14 jaar. Bij ongeveer 25% van de kinderen loopt dit verstoord. 

De orthodontische fase

Met de leeftijd van 10-11 jaar komt uw kind in de tweede wisselfase. 

Orthodontie kan enorm bijdragen aan een levenslang gezond gebit en plezier van een mooie mond.

Het volledige volwassen gebit bij kinderen

Rond de leeftijd van 14 á 15 jaar is het volwassen gebit vrijwel volledig aanwezig en doorgebroken. Er volgen nog een paar veranderingen. Indien aanwezig kunnen de verstandskiezen nog doorbreken.

De leeftijd van verstandskiezen

Ongeveer 70% van de bevolking ontwikkelt verstandskiezen. Rond de leeftijd van 18 tot 24 jaar breken deze door. Vaak is er sprake van gebrek aan ruimte of een verkeerde richting van doorbreken.

ET-0

Een goede mond is sterk, gezond en mooi.

ET-1

Er is sprake van geringe of lokale problemen, zoals een gaatje, milde tandvleesontsteking of geringe slijtage van de tanden en kiezen.

Akkoord behandeling

T-IPIS van MOOI Mondzorg

Met het invullen van dit formulier verleent u uw akkoord voor een besproken behandeling. U behoud ná het verlenen van uw akkoord de mogelijkheid om van behandelen af te zien.

Op de behandeling zijn algemene voorwaarden van de eigen tandartspraktijk van toepassing. 

Uw akkoord is ontvangen.

Een e-mail is ter bevestiging verzonden naar u en naar uw tandartspraktijk.

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren. Gaat u hier mee akkoord? Lees verder...

Inschrijven