Mondfase verstandskiezen

Bij MOOI Mondzorg streven we naar een mond die goed is in iedere mond- en levensfase. Dit informatieblad beschrijft de mondfase van verstandskiezen en de behandeling. 

tandarts winschoten verstandskies kiespijn

Ongeveer 70% van de bevolking ontwikkelt verstandskiezen. Rond de leeftijd van 16 tot 26 jaar breken deze door. Vaak is er sprake van gebrek aan ruimte of een verkeerde richting van doorbreken. Dan kan preventieve verwijdering nodig zijn. We spreken over preventieve verwijdering als de verstandskies nog geen klachten geeft, maar waarbij de kans wel groot is dat deze gaan ontstaan.

Preventieve verwijdering ligt ook aan de verzorging van de verstandskiezen. Soms zitten ze dusdanig buiten bereik, dat goed poetsen niet lukt. Om te beoordelen of preventieve verwijdering nodig is worden er op 17 jarige leeftijd röntgenfoto’s gemaakt. 

Het (preventief) verwijderen van de verstandskiezen kan een advies zijn en is nooit een verplichting. Het advies zal ik motiveren. Ik geef hier aandacht aan, omdat de verstandskiezen vaak problemen geven.

Als een verstandskies een ongecompliceerde positie heeft kan deze worden verwijdert in de tandartspraktijk.

Verschil bovenkaak en onderkaak

Verstandskiezen in de bovenkaak groeien vaak naar buiten, richting de wang. Verstandskiezen in de onderkaak groeien vaak naar voren, richting de kies die ervoor ligt. Het verwijderen van verstandskiezen in de bovenkaak gaat over het algemeen gemakkelijker, omdat deze meer ruimte hebben. 

Klachten

Als verstandskiezen niet goed doorbreken kunnen ze klachten veroorzaken. Het tandvlees kan ontsteken, het kan storen bij dichtbijten of er ontstaat een gaatje. Als het tandvlees ontstoken is kan het helpen om de regio te ontsmetten met chloorhexedine spoelmiddel: drenk een gaasje in chloorhexedine, vouw deze op, en bijt erop dicht, ter plaatse van de verstandskies. 

Loop niet te lang door met een ontstoken verstandskies. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn voor de algemene gezondheid. 

Verwijzing

Als het in de lijn der verwachting ligt dat verstandskiezen problemen (blijven) geven, kan ik verwijdering adviseren. In sommige gevallen volgt een verwijzing naar een kaakchirurgie afdeling. De verwijsbrief sturen wij op naar de afdeling kaakchirurgie en naar u zelf. U kunt vervolgens bellen met de afdeling voor het maken van een afspraak. 

Complicaties

  • 5-10%: Verstoorde wondgenezing. De wond blijft langere tijd pijnlijk of de wondholte is ontstoken. 
  • 0 tot 1%: zenuwschade. Bij het verwijderen van de verstandskies in de onderkaak kan er een zenuw beschadigen. Dit kan leiden tot een doof gevoel in de kaak en lip.
  • 0-1% antrumperforatie. Bij het verwijderen van de verstandskies in de bovenkaak kan er een verbinding met de neusbijholte ontstaan. Dit kan een reden zijn om u te verwijzen naar een kaakchirurgische afdeling. 

Alternatieven

De preventieve verwijdering van een verstandskies is een individueel gericht advies. U kunt hier van afzien. Een alternatief voor het preventief verwijderen van verstandskiezen is er vaak niet. 

Behandeling en toestemming

Bespreek samen met uw behandelaar wat het beste bij u past. Met het onderstaande contactformulier kunt u toestemming geven voor de behandeling. U behoud ná het verlenen van toestemming de mogelijkheid om van behandelen af te zien. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor de ontvanger van een QR informatie kaart van MOOI Mondzorg.

Akkoord behandeling

T-IPIS van MOOI Mondzorg

Met het invullen van dit formulier verleent u uw akkoord voor een besproken behandeling. U behoud ná het verlenen van uw akkoord de mogelijkheid om van behandelen af te zien.

Op de behandeling zijn algemene voorwaarden van de eigen tandartspraktijk van toepassing. 

Eerste wisselfase

De eerste wisselfase is rond het 6e levensjaar. Dit begint meestal met de middelste tandjes in de onderkaak. Achter de laatste melkkiesjes breken de eerste grote mensen kiezen door.

ET-2

Er is sprake van ernstige en/of uitgebreide problemen: meerdere elementen zijn aangetast of het kauwen wordt problematisch. Als er niks gedaan wordt zal het gebit verslechteren. 

Een vaste voorziening

U kunt een lege plek in de tandboog herstellen met een vaste voorziening. Dat is een brug of een implantaat.

Het volwassen gebit, met een uitneembare prothetische voorziening

Een lege ruimte kan hersteld worden met een uitneembare voorziening. Dat is een partiële plaatprothese, een flexibele plaat of een frame.

VP Een volledig kunstgebit

Als tanden en kiezen erg slecht geworden zijn kan de keuze gemaakt worden voor een volledig kunstgebit.

VP-i Een volledig kunstgebit op implantaten

Het komt voor dat een kunstgebit erg slecht functioneert. Dit kan leiden tot een ongezonde situatie en een grote hinder in het dagelijkse leven. 

Een kunstgebit op implantaten kan uitkomst bieden. Immers, goed en gezond kunnen eten is van groot belang.

Eerste tandjes

De eerste tandjes breken door 6 tot 12 maanden na de geboorte.

Melkgebit

Ons streven is een gezond kindergebit tot en met het 18e levensjaar. Hierbij laten we ons inspireren door het Nexo model. Het Nexo model leidt in Nederland tot 70% minder gaatjes (proefschrift dr. Vermaire).

Tweede wisselfase

De tweede wisselfase is tussen de leeftijd van 10 en 14 jaar. Bij ongeveer 25% van de kinderen loopt dit verstoord. 

De orthodontische fase

Met de leeftijd van 10-11 jaar komt uw kind in de tweede wisselfase. 

Orthodontie kan enorm bijdragen aan een levenslang gezond gebit en plezier van een mooie mond.

Het volledige volwassen gebit bij kinderen

Rond de leeftijd van 14 á 15 jaar is het volwassen gebit vrijwel volledig aanwezig en doorgebroken. Er volgen nog een paar veranderingen. Indien aanwezig kunnen de verstandskiezen nog doorbreken.

De leeftijd van verstandskiezen

Ongeveer 70% van de bevolking ontwikkelt verstandskiezen. Rond de leeftijd van 18 tot 24 jaar breken deze door. Vaak is er sprake van gebrek aan ruimte of een verkeerde richting van doorbreken.

ET-0

Een goede mond is sterk, gezond en mooi.

ET-1

Er is sprake van geringe of lokale problemen, zoals een gaatje, milde tandvleesontsteking of geringe slijtage van de tanden en kiezen.

Uw akkoord is ontvangen.

Een e-mail is ter bevestiging verzonden naar u en naar uw tandartspraktijk.

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren. Gaat u hier mee akkoord? Lees verder...

Inschrijven