Mondfase VP-i

MOOI Mondzorg is een mondzorgconcept dat een plan biedt voor iedere mond- en levensfase. Deze pagina gaat over de mondfase het volledige kunstgebit op implantaten. 

tandarts winschoten klikgebit kunstgebit implantaten

Volledig kunstgebit op implantaten

Het komt voor dat een kunstgebit erg slecht functioneert, bijvoorbeeld als de kaken sterk geslonken zijn. Dit kan leiden tot een ongezonde en niet functionele situatie, met tot gevolg een grote hinder in het dagelijkse leven. Immers, goed en gezond kunnen eten is van groot belang.

Een prothese op implantaten biedt in sommige gevallen een uitkomst. 

"Klik"

Een prothese die vastklikt op de implantaten, hoe werkt dat? Aan de binnenzijde van de prothese zit een structuur, clipjes of ring, die vastklikt op een structuur op de implantaten, een steg of knopje. Omdat de implantaten vastzitten in de kaak, blijft de prothese op zijn plek.

Periodieke controle

Controle en reiniging van een volledig kunstgebit op implantaten is jaarlijks. Na één jaar worden er controle foto’s gemaakt. Vervolgens iedere vijf jaar. 

Behandeling klikgebit

De behandeling wordt vaak aangevraagd bij de verzekeraar. Van te voren is er er uitgebreid onderzoek nodig. Dit bestaat uit een mondonderzoek en een röntgenfoto. 

De behandeling met implantaten bestaat uit een operatie onder lokale anesthesie. Meestal worden er twee implantaten in de onderkaak geplaatst. Deze moeten in ongeveer drie maanden vastgroeien in het kaakbot. Als ze zijn vast gegroeid wordt er een nieuw kunstgebit gemaakt. Dit beslaat vier tot zes afspraken. In de eindsituatie is er een normale prothese in de bovenkaak en een prothese op twee implantaten met steg of drukknopjes in de onderkaak.

Een steg is een soort ‘balkje’ tussen twee implantaten, waar clips op klikken. Deze methode wordt vaak gebruikt. Een andere manier van klikken is met het drukknopje.

Risico's en complicaties

Bij het aanmeten van een kunstgebit op implantaten gaan risico’s gepaard.

  • 20% er is onvoldoende bot. Dit betekent dat er voorafgaand aan het implanteren bot geoogst moet worden. 
  • 2% implantaten helen niet goed vast. Dit betekent dat er opnieuw geïmplanteerd moet worden. 
  • 0 tot 1% zenuwletsel tijdens het implanteren. Dit kan een tijdelijk of permanent doof gevoel veroorzaken in de lip. 
  • het aanmeten van het kunstgebit op implantaten verloopt over het algemeen zonder risico’s. 

Na een jaar

  • 25% verlies van spanning van het klikgebit. Dit betekent dat het kliksysteem opnieuw gespannen of vervangen moet worden.

Alternatieven

Een nieuw conventioneel kunstgebit. 

Reiniging

Prothese: Dagelijks of na maaltijden afspoelen onder water; ’s nachts droog wegleggen; Geen tandpasta gebruiken; Bij kalkaanslag enkele uren in natuurazijn leggen. 

Implantaten: dagelijks reinigen met ragers. Niet reinigen met flossdraad. Daarnaast periodiek reiniging bij een tandarts of mondhygiënist, want ook op implantaten kan zich tandsteen vormen

Toestemming

Bespreek samen met uw behandelaar wat het beste bij u past. Met het onderstaande contactformulier kunt u toestemming geven voor de behandeling. U behoud ná het verlenen van toestemming de mogelijkheid om van behandelen af te zien. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor de ontvanger van een QR informatie kaart van MOOI Mondzorg.

Eerste wisselfase

De eerste wisselfase is rond het 6e levensjaar. Dit begint meestal met de middelste tandjes in de onderkaak. Achter de laatste melkkiesjes breken de eerste grote mensen kiezen door.

ET-2

Er is sprake van ernstige en/of uitgebreide problemen: meerdere elementen zijn aangetast of het kauwen wordt problematisch. Als er niks gedaan wordt zal het gebit verslechteren. 

Een vaste voorziening

U kunt een lege plek in de tandboog herstellen met een vaste voorziening. Dat is een brug of een implantaat.

Het volwassen gebit, met een uitneembare prothetische voorziening

Een lege ruimte kan hersteld worden met een uitneembare voorziening. Dat is een partiële plaatprothese, een flexibele plaat of een frame.

VP Een volledig kunstgebit

Als tanden en kiezen erg slecht geworden zijn kan de keuze gemaakt worden voor een volledig kunstgebit.

VP-i Een volledig kunstgebit op implantaten

Het komt voor dat een kunstgebit erg slecht functioneert. Dit kan leiden tot een ongezonde situatie en een grote hinder in het dagelijkse leven. 

Een kunstgebit op implantaten kan uitkomst bieden. Immers, goed en gezond kunnen eten is van groot belang.

Eerste tandjes

De eerste tandjes breken door 6 tot 12 maanden na de geboorte.

Melkgebit

Ons streven is een gezond kindergebit tot en met het 18e levensjaar. Hierbij laten we ons inspireren door het Nexo model. Het Nexo model leidt in Nederland tot 70% minder gaatjes (proefschrift dr. Vermaire).

Tweede wisselfase

De tweede wisselfase is tussen de leeftijd van 10 en 14 jaar. Bij ongeveer 25% van de kinderen loopt dit verstoord. 

De orthodontische fase

Met de leeftijd van 10-11 jaar komt uw kind in de tweede wisselfase. 

Orthodontie kan enorm bijdragen aan een levenslang gezond gebit en plezier van een mooie mond.

Het volledige volwassen gebit bij kinderen

Rond de leeftijd van 14 á 15 jaar is het volwassen gebit vrijwel volledig aanwezig en doorgebroken. Er volgen nog een paar veranderingen. Indien aanwezig kunnen de verstandskiezen nog doorbreken.

De leeftijd van verstandskiezen

Ongeveer 70% van de bevolking ontwikkelt verstandskiezen. Rond de leeftijd van 18 tot 24 jaar breken deze door. Vaak is er sprake van gebrek aan ruimte of een verkeerde richting van doorbreken.

ET-0

Een goede mond is sterk, gezond en mooi.

ET-1

Er is sprake van geringe of lokale problemen, zoals een gaatje, milde tandvleesontsteking of geringe slijtage van de tanden en kiezen.

Akkoord behandeling

T-IPIS van MOOI Mondzorg

Met het invullen van dit formulier verleent u uw akkoord voor een besproken behandeling. U behoud ná het verlenen van uw akkoord de mogelijkheid om van behandelen af te zien.

Op de behandeling zijn algemene voorwaarden van de eigen tandartspraktijk van toepassing. 

Uw akkoord is ontvangen.

Een e-mail is ter bevestiging verzonden naar u en naar uw tandartspraktijk.

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren. Gaat u hier mee akkoord? Lees verder...

Inschrijven