Mondfase VP-i

MOOI Mondzorg is een mondzorgconcept dat een plan biedt voor iedere mond- en levensfase. Deze pagina gaat over de mondfase het volledige kunstgebit op implantaten. 

tandarts winschoten klikgebit kunstgebit implantaten

Volledig kunstgebit op implantaten

Het komt voor dat een kunstgebit erg slecht functioneert, bijvoorbeeld als de kaken sterk geslonken zijn. Dit kan leiden tot een ongezonde en niet functionele situatie, met tot gevolg een grote hinder in het dagelijkse leven. Immers, goed en gezond kunnen eten is van groot belang.

Een prothese op implantaten biedt in sommige gevallen een uitkomst. 

"Klik"

Een prothese die vastklikt op de implantaten, hoe werkt dat? Aan de binnenzijde van de prothese zit een structuur, clipjes of ring, die vastklikt op een structuur op de implantaten, een steg of knopje. Omdat de implantaten vastzitten in de kaak, blijft de prothese op zijn plek.

Periodieke controle

Controle en reiniging van een volledig kunstgebit op implantaten is jaarlijks. Na één jaar worden er controle foto’s gemaakt. Vervolgens iedere vijf jaar. 

Behandeling klikgebit

De behandeling wordt vaak aangevraagd bij de verzekeraar. Van te voren is er er uitgebreid onderzoek nodig. Dit bestaat uit een mondonderzoek en een röntgenfoto. 

De behandeling met implantaten bestaat uit een operatie onder lokale anesthesie. Meestal worden er twee implantaten in de onderkaak geplaatst. Deze moeten in ongeveer drie maanden vastgroeien in het kaakbot. Als ze zijn vast gegroeid wordt er een nieuw kunstgebit gemaakt. Dit beslaat vier tot zes afspraken. In de eindsituatie is er een normale prothese in de bovenkaak en een prothese op twee implantaten met steg of drukknopjes in de onderkaak.

Een steg is een soort ‘balkje’ tussen twee implantaten, waar clips op klikken. Deze methode wordt vaak gebruikt. Een andere manier van klikken is met het drukknopje.

Risico's en complicaties

Bij het aanmeten van een kunstgebit op implantaten gaan risico’s gepaard.

  • 20% er is onvoldoende bot. Dit betekent dat er voorafgaand aan het implanteren bot geoogst moet worden. 
  • 2% implantaten helen niet goed vast. Dit betekent dat er opnieuw geïmplanteerd moet worden. 
  • 0 tot 1% zenuwletsel tijdens het implanteren. Dit kan een tijdelijk of permanent doof gevoel veroorzaken in de lip. 
  • het aanmeten van het kunstgebit op implantaten verloopt over het algemeen zonder risico’s. 

Na een jaar

  • 25% verlies van spanning van het klikgebit. Dit betekent dat het kliksysteem opnieuw gespannen of vervangen moet worden.

Alternatieven

Een nieuw conventioneel kunstgebit. 

Reiniging

Prothese: Dagelijks of na maaltijden afspoelen onder water; ’s nachts droog wegleggen; Geen tandpasta gebruiken; Bij kalkaanslag enkele uren in natuurazijn leggen. 

Implantaten: dagelijks reinigen met ragers. Niet reinigen met flossdraad. Daarnaast periodiek reiniging bij een tandarts of mondhygiënist, want ook op implantaten kan zich tandsteen vormen

Toestemming

Bespreek samen met uw behandelaar wat het beste bij u past. Met het onderstaande contactformulier kunt u toestemming geven voor de behandeling. U behoud ná het verlenen van toestemming de mogelijkheid om van behandelen af te zien. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor de ontvanger van een QR informatie kaart van MOOI Mondzorg.