Pijnklacht
Een pijnklacht in de mond kan erg vervelend zijn en kan tal van oorzaken hebben. Het verloop van de pijnklacht is bij het vaststellen van de oorzaak van groot belang. Dit gaan we na met de anamnese. Daarnaast hebben we diverse onderzoeken tot onze beschikking: visueel, röntgenfoto en diverse testen. Testen zijn bijvoorbeeld kloppen, koud watje, druk per knobbel en tandvleesmeting.
Neem contact op met de tandarts als u de klacht niet vertrouwd of als de klacht erger wordt. Als de tandarts niet bereikbaar is kunt u contact opnemen met de Tandarts Spoed Praktijk met het telefoonnummer 0900 8602.
Diagnoses en klachten
Hieronder volgen een aantal diagnoses en bijbehorende klachten.
Cariës (gaatje): pijn bij zoetigheid en/of koude vloeistoffen. Type pijn is stekend.
Blootliggende tandhals: Pijn bij koude. Bijvoorbeeld als er koude lucht langs komt. De tandhals van de betreffende tand of kies ligt bloot.
Ontstoken tandzenuw: Scherpe pijnscheuten. De kies is pijnlijk bij koud en/of warm. De pijn kan spontaan zijn. Er niet van kunnen slapen. Behoeft om de kies te koelen met koel water. De pijn is soms lastig te lokaliseren. Boven en onder kan verwisseld worden, maar links en rechts niet.
Ontstoken wortelpunt: Kloppende pijn. Mogelijk Zwelling. Mogelijk een fistel op het tandvlees (uitvoergang ontsteking).
Gebroken kies: Lokaal scherpe pijnscheut bij druk, of juist bij loslaten van druk.
Ontstoken tandvlees: Zeurende pijn bij meerdere tanden en of kiezen.
Klemmen/knarsen: Zeurende pijn door een serie van tanden of kiezen. Kan zeer gevoelige tanden/kiezen geven. Kan aanvoelen als ‘vermoeiend’. Ook vaak erger ’s ochtends dan ’s avonds. Gaat ook wel eens gepaard met hoofdpijn of spierpijn in de nek, schouders.
Verstopte bijholte: Er is geen probleem met de tanden/kiezen, maar dat kan wel zo voelen. Het gaat om kiezen in de bovenkaak, die vlakbij de verstopte neusbijholte zitten. Dit geeft een pijnlijk drukkend gevoel. De pijn wordt erger bij voorover buigen (veters strikken) en bij traplopen.
Spier/kaakpijn: Er is geen probleem met de tanden/kiezen, maar dat kan wel zo voelen. Het gaat om kauwmusculatuur of het kaakgewricht.
Pijndagboekje
Om een diagnose te stellen kan een pijndagboekje helpen. Dit geeft meer inzicht in de klacht. Houdt in een schriftje per dag bij wat u voelt, wanneer, waar het zit, hoe lang het aanhoud, hoe hevig het is (cijfer) en wat de pijn veroorzaakt. Download hieronder een pijndagboekje.
Wat houdt u bij?
Wat: steken, zeuren, kloppend gevoel, etc.
Wanneer: ’s ochtends, ’s avonds, na een maaltijd, etc.
Waar: Is het beperkt tot één tand of kies, of meerdere. Misschien is er uitstraling naar boven, onder, of naar het oor.
Hoe lang: seconden, minuten, uren, etc.
Hoe hevig: Cijfer van 1 (mild) tot 10 (extreem).
Oorzaak: koude buitenlucht, eten en/of drinken, hard dichtbijten, etc.