Mondfase verstandskiezen

Bij MOOI Mondzorg streven we naar een mond die goed is in iedere mond- en levensfase. Dit informatieblad beschrijft de mondfase van verstandskiezen en de behandeling. 

tandarts winschoten verstandskies kiespijn

Ongeveer 70% van de bevolking ontwikkelt verstandskiezen. Rond de leeftijd van 16 tot 26 jaar breken deze door. Vaak is er sprake van gebrek aan ruimte of een verkeerde richting van doorbreken. Dan kan preventieve verwijdering nodig zijn. We spreken over preventieve verwijdering als de verstandskies nog geen klachten geeft, maar waarbij de kans wel groot is dat deze gaan ontstaan.

Preventieve verwijdering ligt ook aan de verzorging van de verstandskiezen. Soms zitten ze dusdanig buiten bereik, dat goed poetsen niet lukt. Om te beoordelen of preventieve verwijdering nodig is worden er op 17 jarige leeftijd röntgenfoto’s gemaakt. 

Het (preventief) verwijderen van de verstandskiezen kan een advies zijn en is nooit een verplichting. Het advies zal ik motiveren. Ik geef hier aandacht aan, omdat de verstandskiezen vaak problemen geven.

Als een verstandskies een ongecompliceerde positie heeft kan deze worden verwijdert in de tandartspraktijk.

Verschil bovenkaak en onderkaak

Verstandskiezen in de bovenkaak groeien vaak naar buiten, richting de wang. Verstandskiezen in de onderkaak groeien vaak naar voren, richting de kies die ervoor ligt. Het verwijderen van verstandskiezen in de bovenkaak gaat over het algemeen gemakkelijker, omdat deze meer ruimte hebben. 

Klachten

Als verstandskiezen niet goed doorbreken kunnen ze klachten veroorzaken. Het tandvlees kan ontsteken, het kan storen bij dichtbijten of er ontstaat een gaatje. Als het tandvlees ontstoken is kan het helpen om de regio te ontsmetten met chloorhexedine spoelmiddel: drenk een gaasje in chloorhexedine, vouw deze op, en bijt erop dicht, ter plaatse van de verstandskies. 

Loop niet te lang door met een ontstoken verstandskies. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn voor de algemene gezondheid. 

Verwijzing

Als het in de lijn der verwachting ligt dat verstandskiezen problemen (blijven) geven, kan ik verwijdering adviseren. In sommige gevallen volgt een verwijzing naar een kaakchirurgie afdeling. De verwijsbrief sturen wij op naar de afdeling kaakchirurgie en naar u zelf. U kunt vervolgens bellen met de afdeling voor het maken van een afspraak. 

Complicaties

  • 5-10%: Verstoorde wondgenezing. De wond blijft langere tijd pijnlijk of de wondholte is ontstoken. 
  • 0 tot 1%: zenuwschade. Bij het verwijderen van de verstandskies in de onderkaak kan er een zenuw beschadigen. Dit kan leiden tot een doof gevoel in de kaak en lip.
  • 0-1% antrumperforatie. Bij het verwijderen van de verstandskies in de bovenkaak kan er een verbinding met de neusbijholte ontstaan. Dit kan een reden zijn om u te verwijzen naar een kaakchirurgische afdeling. 

Alternatieven

De preventieve verwijdering van een verstandskies is een individueel gericht advies. U kunt hier van afzien. Een alternatief voor het preventief verwijderen van verstandskiezen is er vaak niet. 

Behandeling en toestemming

Bespreek samen met uw behandelaar wat het beste bij u past. Met het onderstaande contactformulier kunt u toestemming geven voor de behandeling. U behoud ná het verlenen van toestemming de mogelijkheid om van behandelen af te zien. 

De informatie op deze pagina is uitsluitend voor de ontvanger van een QR informatie kaart in de praktijk van MOOI Mondzorg.